Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Στεγνώνουμε το κατσικάκι και το καρυκεύουμε από όλες τις πλευρές με λίγο αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.
- Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή ένταση και θωρακίζουμε καλά το κρέας, να ροδίσει ομοιόμορφα. Αν πάρει καλό χρώμα στην αρχή, θα δώσει ωραίο σκούρο ζωμό στη συνέχεια.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά, να ροδίσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε το καρότο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2–3 λεπτά ακόμα, να ολοκληρωθεί και το ρόδισμα του κρεμμυδιού. Σβήνουμε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί όλο το κρασί και στεγνώσουν σχεδόν τα υλικά, συμπληρώνουμε το ζωμό ή το νερό. Από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός, αφαιρούμε σχολαστικά τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια μέχρι να γίνει διαυγής ο ζωμός.
- Χαμηλώνουμε στη συνέχεια την ένταση της εστίας, κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας, για περίπου 2 ώρες. Όταν ξεκολλάει με ευκολία από το κόκαλο, το βγάζουμε σε ένα μπολ και το σκεπάζουμε.
- Μόλις κρυώσει ελαφρά ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε, αφαιρούμε το κόκαλο και κόβουμε το ψαχνό σε μεγάλα κομμάτια.
- Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και, αν χρειάζεται, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ώστε να ικανοποιεί τη γεύση μας. Ανακατεύουμε, το σκεπάζουμε και το διατηρούμε ζεστό μέχρι το σερβίρισμα.
- Σουρώνουμε το ζωμό κρέατος σε ψιλή σήτα και πιέζουμε τα λαχανικά να πάρουμε όλη την πούλπα τους.
- Επαναφέρουμε το σκούρο ζωμό στην ίδια κατσαρόλα και τον μεταφέρουμε στη φωτιά. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα σπαγγέτι και τα βράζουμε για όσο χρόνο προτείνει η συσκευασία τους ανακατεύοντάς τα τακτικά.
- Προς το τέλος του βρασμού δυναμώνουμε την εστία, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να γλασάρει το ζυμαρικό και να δέσει ο σκούρος ζωμός σε αραιή σάλτσα.
- Μεταφέρουμε τα ζεστά ζουμερά μακαρόνια σε βαθιά πιατέλα περιχύνοντάς τα με το «δεμένο» ζωμό. Ακουμπάμε περιμετρικά τα κομμάτια κρέατος, πασπαλίζουμε με ψιλοτριμμένο τυρί και σερβίρουμε αμέσως.









