Πατατακια απο την Αργυρω. Σπιτικα πατατακια στο φουρνο  με ριγανη, με η χωρις αλατι, καυτερα εαν θελεις.

Πατατακια απο την Αργυρω. Σπιτικα πατατακια στο φουρνο  με ριγανη, με η χωρις αλατι, καυτερα εαν θελεις.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
121
  • 6 τεμάχιο/ια πατατες
  • ηλιελαιο
  • αλατι
  • ριγανι
  • παπρικα καυτερη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Προετοιμασια

    Να θυμάστε ότι πρέπει να επιλέξετε πατάτες ιδανικές για τηγάνισμα. Αυτά τα chips είναι ιδανικά σνακ (snack) για μικρούς και μεγάλους.

    Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες. Αν επιλέξετε να αφήσετε την φλούδα πάνω, τρίψτε πολύ καλά με σφουγγάρι την φλούδα της πατάτας.

    Σε μαντολίνο κόβουμε πολύ λεπτές φέτες πατάτας, σχεδόν διαφανείς. Είναι βασικό για τα τραγανά τσιπς πατάτας, να είναι κομμένες οι πατάτες σε ομοιόμορφες διάφανες φέτες.

    Τις τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό.

    Αφήνουμε να σταθούν για 5’ κι έπειτα αλλάζουμε το νερό 2 φορές.

    Με προσοχή ξεπλένουμε τα τσιπς πατάτας σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, να φύγει όλο το άμυλό τους. Στο τελευταίο πλύσιμο πρέπει το νερό να τρέχει διάφανο και καθαρό.

    Σε μια ταψι τοποθετούμε μία πετσέτα, απλώνουμε σειρά σειρά τα πατατάκια και τα καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα.

    Αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως. 

    Για να γίνουν τραγανά τα σπιτικά πατατάκια δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρασία πάνω τους όταν μπουν στο καυτό λάδι.

    Βάζουμε το λάδι σε βαθιά κατσαρόλα.

    Μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε λίγα πατατάκια, ρίχνοντας βροχηδόν στο καυτό λάδι.

    Με μία τρυπητή κουτάλα τα χωρίζουμε ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους στο τηγάνισμα.

    Τηγανίζουμε για περίπου 2-1/2 με 3’ μέχρι να πάρουν ελαφρά χρυσό χρώμα.

    Όσο προχωράει το τηγάνισμα θα δείτε ότι παίρνουν χρώμα πιο γρήγορα.

    Να θυμάστε ότι τα τσιπς (chips) πατάτας, όταν τα βγάλετε από το καυτό λάδι συνεχίζουν να ψήνονται για 1’ ακόμα όποτε θα σκουρύνουν κι άλλο.

    Με κουτάλα «αράχνη» τρυπητή, στραγγίζουμε την πρώτη δόση των chips από το καυτό λάδι και απλωτά τα ρίχνουμε σε ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέχρι να στεγνώσουν.

    Συνεχίζουμε το τηγάνισμα και με τα υπόλοιπα τσιπς πατάτας σε δόσεις.

    Δώστε τη γεύση που αγαπάτε στα σπιτικά πατατάκια, με ανθό αλατιού, χοντροαλεσμένα πιπέρια, ρίγανη, πάπρικα ή ό,τι άλλο σας αρέσει όσο είναι ακόμα ζεστά, ώστε να κολλήσει.

    Μόλις τελειώσουμε με όλα τα πατατάκια τα απλώνουμε στο μεγάλο ταψί της κουζίνας και τα στεγνώνουμε τελείως σε χαμηλό φούρνο στους 130°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 5’.

    Βαζουμε παπρικα εαν τα θελουμε κατευρα

    Μυστικά

    Αρωματίστε τα σπιτικά πατατάκια με ό,τι βότανο ή μπαχαρικό σας αρέσει. Ταιριάζουν πολύ με ρίγανη, πάπρικα, bbq sauce, αποξηραμένο σκόρδο ή κρεμμύδι, ξύδι, ή και τριμμένη παρμεζάνα.

    Πρέπει να ξεπλύνετε πολύ καλά τα τσιπς πατάτας για να φύγει όλο το άμυλο πριν τα τηγανίσεις. Μόνο έτσι θα γίνουν πολύ τραγανά.

    Γρήγορο τηγάνισμα σε άφθονο καυτό λάδι σε βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα, είναι ο ιδανικός τρόπος για να γίνουν πολύ τραγανά. Ιδανικά, να τηγανίζετε τα chips λίγα λίγα, ώστε να ροδίζουν ομοιόμορφα χωρίς να πέφτει η θερμοκρασία του καυτού λαδιού με μεγάλη ποσότητα πατάτας.

    Στραγγίστε πολύ καλά τα πατατάκια από το λάδι, ιδανικά με κουτάλα αράχνη με μεγάλες τρύπες και στέγνωσέ τα τελείως σε απορροφητικό χαρτί πριν τα σερβίρεις για σνακ (snack).

     

     

    Στο φουρνο

     

    Αν θέλετε να αποφύγετε τελείως το τηγάνισμα, μπορείτε να αλλάξετε λίγο την εκτελεση και να τα φτιάξετε στο  φούρνο και να γίνουν το σνακ (snack) της ημέρας.

    Θα χρειαστείτε 2 ταψια στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, γιατί πρέπει να βάλετε απλωτά τα πατατάκια στο φούρνο.

    Αλείψτε πολύ καλά και τις 2 πλευρές με λάδι ή ακόμα καλύτερα ψεκάστε με λάδι τα πατατάκια και από τις δυο πλευρές.

    Πασπαλίστε τα με ανθό αλατιού.

    Τοποθετήστε τα ώστε να μην καλύπτει η μία φέτα πατάτας την άλλη, αλλιώς δεν θα ψηθούν σωστά.

    Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 150-160°C για περίπου 30’ να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρά.

    Καλύτερα πιο χαμηλός φούρνος με 5-10’ παραπάνω ψήσιμο γιατί στεγνώνουν σωστά και παίρνουν πιο ξανθό χρώμα. Ανεβοκατεβάστε τα ταψια στα μισά του ψησίματος.

     

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται