Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
Εξοπλισμός
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα τυριά, τρίβουμε πιπέρι και πασπαλίζουμε λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
- Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί 25×35 εκατ. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και τα τοιχώματα, με λίγο από το συνολικό βούτυρο.
- Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
- Ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι με τα χέρια, στρίβοντάς το απαλά δεξιά και αριστερά, χωρίς να το σπάσουμε, και το χωρίζουμε σε δύο μέρη.
- Τραβώντας προσεκτικά τις ίνες, το «ξαίνουμε» ώστε να αφρατέψει.
- Στρώνουμε στο βουτυρωμένο ταψί το μισό δημιουργώντας τη βάση της τυρόπιτας. Φροντίζουμε να μην υπάρχουν κενά στο ταψί.
- Το ραντίζουμε με το μισό λιωμένο βούτυρο.
- Απλώνουμε σε μια στρώση τη γέμιση με τα 4 τυριά, αφήνοντας περιμετρικά 2 εκ. κενό ανάμεσα στη γέμιση, και το φύλλο.
- Ανοίγουμε – αφρατεύουμε το άλλο μισό κανταΐφι και καλύπτουμε την πίτα.
- Φροντίζουμε τα πλαϊνά της γέμισης να ντυθούν με κανταΐφι ώστε να φυλακίσουμε τα 4 τυριά μέσα στο κανταΐφι και να μην ακουμπούν στο ταψί.
- Ραντίζουμε το φύλλο με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να σπάσουν καλά και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά.
- Περιχύνουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα όλο το ταψί με τη πίτα.
- Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια με τις παλάμες ώστε να βραχεί το κανταΐφι και να ισιώσει η επιφάνεια.
- Αφήνουμε το κανταΐφι σκεπασμένο με μεμβράνη, να σταθεί το λιγότερο για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν οι ίνες και να ρουφήξουν όλα τα υγρά από τη πίτα.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 45 λεπτά.
- Στη συνέχεια, καλύπτουμε προσεκτικά την πίτα με το μεγάλο ταψί της κουζίνας και την αναποδογυρίζουμε μέσα σε αυτό.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα το κανταΐφι παντού.
- Μόλις βγάλουμε τη πίτα, την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, να τραβήξει η πίτα την υγρασία της.
Tips
- Είναι πολύ βασικό, η κάτω στρώση από το κανταΐφι να είναι πυκνή και να μην έχει καθόλου κενά.
- Αφήστε να ρουφήξει τα υγρά και να φουσκώσει, για να μετατραπεί σε τραγανό φύλλο πάνω και κάτω με το ψήσιμο. Με αυτόν τον τρόπο η πίτα γίνεται πολύ τραγανή εξωτερικά και πολύ μαστιχωτά τα τυριά στη γέμιση.
- Το ταψί πρέπει να βουτυρωθεί καλά με μαλακό, όχι λιωμένο βούτυρο.
- Η τυρόπιτα με κανταΐφι πρέπει να σταθεί πριν ψηθεί για να ποτίσει με τα υγρά το κανταΐφι.
- Πρέπει ψηθεί σωστά για αρκετή ώρα για να βγει ροδοκόκκινο το χρώμα της και να είναι τραγανή στο τέλος.
- Το κανταΐφι με τυριά, είναι βασικό να ψηθεί σωστά από κάτω, γιατί η επιφάνεια παίρνει γρήγορα χρώμα και ξεραίνεται το κανταΐφι. Από κάτω θέλει σωστό και καλό ψήσιμο για να βγει και να παραμείνει τραγανό.
- Αντικολλητικό ταψί είναι το ιδανικό σκεύος.