Χριστουγεννιάτικος κορμός

Λαχταριστός σοκολατένιος κορμός χριστουγεννιάτικος με αφράτο παντεσπάνι και ανάλαφρη μους σοκολάτας. Εύκολη εκτέλεση, εντυπωσιακό αποτέλεσμα — ιδανικό γιορτινό γλυκό.

Μεσαία
0:30

12 μερίδες

30 λεπτά

10 λεπτά

κορμοσ χριστουγεννιατικοσ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΓΛΑΣΟ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Μίξερ χειρός

Μίξερ χειρός

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΓΛΑΣΟ

Εκτέλεση

ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

  1. Φέρνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC, στον αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε το ρηχό ταψί της κουζίνας και το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
  3. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το κακάο.
  4. Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια.
  5. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα για 2–3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί πυκνή και αφράτη μαρέγκα.
  6. Μόλις σχηματιστούν κορυφές που στέκονται, ρίχνουμε τη ζάχαρη βροχηδόν, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό, μέχρι να γυαλίσει και να γίνει ελαστική η μαρέγκα.
  7. Ενσωματώνουμε τους κρόκους, έναν-έναν, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθούν πλήρως.
  8. Ρίχνουμε τη λιωμένη κρύα κουβερτούρα και σταματάμε το μίξερ.
  9. Κοσκινίζουμε πάνω στο μείγμα το αλεύρι με το κακάο και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα, αναδιπλώνοντας, ώστε να μη χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
  10. Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10–12 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί.
  11. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει τελείως μέσα στο ταψί.

ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

  1. Χτυπάμε με μίξερ χειρός την κρύα κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη και να σχηματίζονται κορυφές. Τη βάζουμε στο ψυγείο.
  2. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα σε μπολ.
  3. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι βρασμού και το ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 λεπτό.
  4. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει λείο, γυαλιστερό, πυκνό μείγμα.
  5. Αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία και ενσωματώνουμε τη χτυπημένη κρέμα με απαλές κινήσεις.
  6. Μεταφέρουμε τη μους στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει.

ΛΕΥΚΟ ΓΛΑΣΟ

  1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά του γλάσου στο μπολ του μπεν μαρί και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός, σε δυνατή ταχύτητα, για 7 λεπτά, χωρίς διακοπή, μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο, να γίνει γυαλιστερό, ελαστικό και σφιχτό.
  2. Τοποθετούμε το γλάσο σε κορνέ ζαχαροπλαστικής με χοντρή μύτη αστέρι και το βάζουμε στο ψυγείο.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

  1. Γεμίζουμε το παντεσπάνι με τη σοκολατένια μους και το τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό κατά μήκος.
  2. Τοποθετούμε τον κορμό σε δίσκο σερβιρίσματος, με την ένωση προς τα κάτω.
  3. Γαρνίρουμε με το λευκό γλάσο και κόκκινα φρούτα.
  4. Αφήνουμε τον κορμό στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Tips

  • Το παντεσπάνι μπορείτε να το φτιάξετε δύο με τρεις ημέρες πριν. Αφού κρυώσει τελείως, θα το σκεπάσετε γύρω-γύρω όλο το ταψί με μεμβράνη και θα το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι θα κρατήσει την υγρασία του.
  • Αν σπάσει το παντεσπάνι σε κάποιο σημείο την ώρα που τυλίγετε σε ρόλο, κολλήστε το πιέζοντας πάνω στη μους. Δεν υπάρχει πρόβλημα.
  • Ισιώστε την επιφάνεια στο παντεσπάνι πριν το ψήσετε ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος και να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Για να χτυπηθεί η κρύα κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή, πρέπει να έχει πάνω από 35% λιπαρά. Μόνο έτσι θα διογκωθεί και θα κάνει «σώμα».
  • Φτιάξτε τον κορμό μία ημέρα πριν και αφήστε τον στο ψυγείο.
  • Πριν σερβίρετε τον χριστουγεννιάτικο κορμό, αφήστε τον να σταθεί για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ο κορμός χριστουγεννιάτικος που θα περισσέψει διατηρείται στο ψυγείο.
Απόρρητο