Συκιά και τα οφέλη των σύκων

Συκιά
Η συκιά, δέντρο με βαθιές ρίζες στην ιστορία και στο μεσογειακό τοπίο, συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσφέρει τους πολύτιμους καρπούς της στον άνθρωπο. Διακρίνεται για τη μεγάλη ανθεκτικότητά της στην ξηρασία και την υψηλή της ανάγκη για ηλιοφάνεια. Ευδοκιμεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, αλλά και σε περιοχές της εύκρατης ζώνης με ήπιο κλίμα. Η διάρκεια ζωής της φτάνει τα 50–60 χρόνια.
Κύριες χώρες παραγωγής σύκων είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, το Ιράν, η Ισπανία, η Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες κ.ά. Στην Ελλάδα, τα σύκα καλλιεργούνται κυρίως στην Εύβοια, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, τα Επτάνησα και την Κεντρική Μακεδονία.
Σύκα οφέλη
Τα σύκα συμβάλλουν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν να λειτουργεί αποτελεσματικά το πεπτικό σύστημα. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά επίσης να μειωθούν τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης και να μειωθεί ο κίνδυνος για διαβήτη.
Μισό φλιτζάνι φρέσκα σύκα προμηθεύει τον οργανισμό με το περίπου 5% του συνολικού καλίου που χρειάζονται οι ενήλικες για τη σωστή λειτουργία των μυών και της καρδιάς, το 5% της συνολικής βιταμίνης Κ ή οποία βοηθά στην κανονική πήξη του αίματος.
Επίσης, μελέτες διαπίστωσαν ότι το σύκο έχει πιθανότατα αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς απομονώθηκε μια αντικαρκινική ουσία από το συγκεκριμένο φρούτο και τη χρησιμοποίησαν σε καρκινοπαθείς με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Εικάζεται, ακόμη, ότι η κουμαρίνη που περιέχουν τα σύκα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, ενώ η συχνή κατανάλωση του φρούτου έχει συνδεθεί στο παρελθόν από μελέτες με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνους του μαστού και του εντέρου.
Ενώ η κολλώδης ουσία των σύκων βοηθά πολύ στην περίπτωση που έχουμε ερεθισμένο λαιμό. Η ουσία αυτή όταν αναμειγνύεται με νερό διογκώνεται και θεωρείται ότι προστατεύει το λαιμό, μειώνει τον ερεθισμό και μαλακώνει τον πόνο.
Παρά τα διάφορα οφέλη τους τα σύκα θα πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση, ώστε να μην παρουσιαστούν εντερικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε άτομα με νεφρικά προβλήματα ή με πέτρες στα νεφρά, λόγω των υψηλών επιπέδων τους σε οξαλικό οξύ.
Τα σύκα, εκτός από τη γεύση και την παράδοσή τους, αποτελούν έναν φυσικός σύμμαχος για την υγεία και μια υπενθύμιση ότι η φύση μάς προσφέρει ό,τι χρειαζόμαστε.