Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Αφήνουμε πρώτα το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Το ταμπονάρουμε καλά να στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί.
- Το βάζουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε να πουδραριστεί καλά.
ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
- Σε μία φαρδιά και ρηχή (πλασοτέ) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά θωρακίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κοτόπουλου ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
- Θέλουμε να κάνει ωραία κρούστα ρόδινη πρώτα από την πλευρά της πέτσας και έπειτα από την άλλη.
- Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και σέλερι και κάνουμε χώρο στο κέντρο της κατσαρόλας.
- Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να σοταριστούν ανακατεύοντας τα και να μαλακώσουν ελαφρά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί ο όγκος των υγρών κατά τα 2/3.
- Τότε προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και 1 ποτήρι νερό.
- Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, αν η κότα είναι αλανιάρα ή για περίπου 1 ώρα αν είναι κοτόπουλο εκτροφείου.
- Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε θυμάρι, δεντρολίβανο και δαφνόφυλλο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Αφήνουμε τα τελευταία 10 λεπτά τα μυρωδικά να αρωματίσουν τη σάλτσα.
- Αφού βράσει το πουλερικό με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.
- Βράζουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα του κοτόπουλου, προσθέτοντας 2 ποτήρια βραστό νερό.
- Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά την μακαρονάδα μέσα στη σάλτσα της κότας.
- Θέλουμε σιγανή φωτιά αφενός γιατί τα υγρά είναι λίγα κι αφετέρου για να μην εξατμίζεται η σάλτσα αλλά να την ρουφήξουν όλη τα μακαρόνια.
- Ανακατεύουμε συχνά τα μακαρόνια.
- Σβήνουμε το φαγητό όταν πια τα μακαρόνια έχουν σχεδόν απορροφήσει την περισσότερη σάλτσα και αυτή η λίγη σαλτσούλα που έχει μείνει είναι πυκνή και δεμένη.
- Σερβίρουμε αμέσως με ένα κομμάτι κοτόπουλο κοκκινιστό και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.