• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 1 kg μοσχαρι χτενι
  • 4 κ.σ. ελαιολαδο
  • 1 κρεμμυδι
  • 1 κλων. σελερι
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 καρότα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 πρέζα/ες μπαχάρι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 1/2 φλ. ρύζι για πιλάφι
  • 5 φλ. βραστό νερό
  • Για το σερβίρισμα
  • Γιαούρτι ή κεφαλοτύρι τριμμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μοσχάρι κοκκινιστό με ρύζι

    Ζεσταίνουμε πρώτα σε πλασοτέ κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας γύρω γύρω.

    Προσθέτουμε  το κρεμμύδι και το σέλερι και το αφήνουμε να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας το συχνά να καραμελώσει.

    Προσθέτουμε τα καρότα και το σκόρδο, σοτάρουμε για 1΄-2΄.

    Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.

    Πασπαλίζουμε με το μπαχάρι, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει δυνατά 2΄-3΄ ώσπου να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

    Συμπληρώνουμε νερό ή ζωμό κρέατος ίσα που να μισοσκεπάζει το κρέας.

    Κλείνουμε γύρω γύρω με αλουμινόχαρτο την κατσαρόλα και βάζουμε καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά -μέτρια- και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 10΄.

    Δοκιμάζουμε το κρέας, πρέπει σε αυτό το στάδιο να είναι μαλακό και να έχει δέσει η σάλτσα του.

    Τότε προσθέτουμε το ρύζι και το νερό, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε με τη κατσαρόλα μισοσκεπασμένη.

    Όταν εμφανισθούν τρυπούλες στην επιφάνεια του ρυζιού -μετά από 15΄-20΄- σβήνουμε τη φωτιά.

    Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα το φαγητό και βάζουμε καπάκι. Αφήνουμε το πιλάφι να σταθεί για 10΄-15΄. Η πετσέτα θα απορροφήσει την υγρασία και το ρύζι θα παραμείνει σπυρωτό.

    Σερβίρουμε με κεφαλοτύρι ή με γιαούρτι.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται