Ιταλική πίτσα

Τραγανή Ιταλική πίτσα με λεπτή ζύμη, σάλτσα ναπολιτάνα και μοτσαρέλα. Ίσως η πιο διάσημη πίτσα του κόσμου. Απολαύστε αυθεντική ιταλική πίτσα, φτιαγμένη από τα χεράκια σας με αυτή την πανεύκολη συνταγή!

Δύσκολη
0:30

6

15 λεπτά

15 λεπτά

ιταλικη πιτσα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Λίγα φαγητά είναι τόσο παρεξηγημένα όσο η πίτσα. Μάλιστα, μια σπιτικά φτιαγμένη πίτσα με τα αγνά υλικά της συγκεκριμένης συνταγής αποτελεί γεύμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό φαγητό-όχημα για να «κρύψετε» λαχανικά που το παιδί σας δεν τρώει ιδιαίτερα. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να προσθέσετε καλαμπόκι, μανιτάρια και πιπεριές, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη θρεπτική αξία της συνταγής. Η πίτσα μας δίνει άμεσα ενέργεια (βασική πηγή οι υδατάνθρακες) και θα μπορούσε να είναι εξαιρετική πρόταση για το μενού ενός αθλητή. Τα λαχανικά και τα βότανα της συνταγής περιέχουν βιταμίνες C, E και Α. Μάλιστα, η Α φαίνεται να συνδράμει στη διαδικασία παραγωγής λεμφοκυττάρων, απαραίτητων στοιχείων για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας μηχανισμού.

Εξοπλισμός

Ταψί

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΙΤΣΑ

  1. Βάζουμε πρώτα σε μπολ ανάδευσης το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τα βότανα (προαιρετικά).
  2. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά.
  3. Αφήνουμε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
  4. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύοντας με κουτάλι.
  5. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι.
  6. Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων.
  7. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
  8. Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  9. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος.
  10. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια (ή πολλά μικρότερα).
  11. Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ. η καθεμία ή 8 μικρότερες.
  12. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30′ να ξαναφουσκώσει η ζύμη και να γίνει πιο ελαστική.
  13. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με πλάστη για να γίνει λεπτή και τραγανή.
  14. Έχουμε προθερμάνει πολύ καλά το φούρνο στην πιο δυνατή θερμοκρασία στις αντιστάσεις και έχουμε τοποθετήσει κάτω κάτω μαντεμένια πλάκα ή λαμαρίνα να κάψει καλά.
  15. Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο, πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.
  16. Αλείφουμε την ιταλική πίτσα με λίγη σάλτσα ντομάτας, αφήνοντας κενό 2-3 εκ., ώστε να φουσκώσει τριγύρω και να κρατήσει μέσα τα υλικά.
  17. Προσθέτουμε και τα κομμάτια μοτσαρέλα (γέμιση).
  18. Ψήνουμε 15′ περίπου να ροδίσει γύρω γύρω και να γίνει τραγανή.
  19. Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο ωμή για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΑ

  1. Λιώνουμε τα πομοντόρια με τα χέρια σε μπολ.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Χρησιμοποιούμε τη σάλτσα ωμή ή βρασμένη μόνο για 5′.
  4. Η σάλτσα πρέπει να είναι κρύα.
  5. Ιδανικά αν μείνει ένα βράδυ σκεπασμένη στο ψυγείο, γίνεται τέλεια.
  6. Από πάνω γαρνίρουμε με ό,τι μας αρέσει.
Απόρρητο