Εκτέλεση
Κόβουμε τα τρυφερά πράσα σε κομμάτια 3 εκ.
Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με μία κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τελείως τα υγρά, να μισομαλακώσουν τα πράσα και να στεγνώσουν.
Προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο ή σκορδόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν το άρωμά τους.
Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε για 1 λεπτό με ξύλινη κουτάλα στη βάση του σκεύους, να ψηθεί.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει στο λάδι για 1 λεπτό.
Συμπληρώνουμε 5 κούπες ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών, τη γλυκιά πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 16-18 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα, με προσοχή όμως, για να μη λιώσουν τα πράσα. Το ρύζι πρέπει να είναι ζουμερό όταν σβήσουμε την εστία.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με στεγνή πετσέτα και καπάκι και αφήνουμε το κοκκινιστό πρασόρυζο για 5 λεπτά να τραβήξει την υγρασία του.
Το σερβίρουμε όσο είναι ζουμερό το πιλάφι γαρνίροντας με λίγο άνηθο ή μαϊντανό.