Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΒΥΘΟΦΑΣΟΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΝΟ
Εξοπλισμός
Γάστρα
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΒΥΘΟΦΑΣΟΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΝΟ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα όσπρια (ρεβύθια και γίγαντες) με 1 γεμάτη κ.σ. σόδα μαγειρικής.
 - Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό (να εξέχει αρκετά από την επιφάνεια των οσπρίων).
 - Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν όλη τη νύχτα.
 - Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα όσπρια.
 - Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στη γάστρα.
 - Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα.
 - Κάνουμε μία στρώση τα κρεμμύδια.
 - Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις ντομάτες για τα ρεβύθια στη γάστρα με γίγαντες.
 - Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
 - Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια και βάζουμε το καπάκι.
 - Φτιάχνουμε ψεύτικη ζύμη με λίγο νερό και αλεύρι και κολλάμε γύρω γύρω το καπάκι με τη γάστρα.
 - Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3,5 με 4 ώρες.
 - Θέλει πολύωρο ψήσιμο, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση του φαγητού.
 
Η δόση που σας δίνω είναι μεγάλη, αλλά αφού θα ανάψουμε το φούρνο και θα ψήσουμε για πολλή ώρα, αξίζει να κάνουμε μεγάλη ποσότητα.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Όταν διαλέγουμε όσπρια, να μην είναι σκασμένα, κιτρινισμένα, ξεφλουδισμένα.
 - Το μούλιασμα με ελάχιστη σόδα φουσκώνει τα ρεβύθια σωστά.
 - Σιγανό μαγείρεμα για τέλεια χυλωμένα όσπρια.
 
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ
- Εάν έχετε τζάκι, αφού χωνέψει καλά η φωτιά, θα ανοίξετε χώρο στη θράκα και θα χώσετε μέσα το πήλινο.
 - Θα «χτίσετε» (θα ντύσετε γύρω γύρω με τη θράκα) το πήλινο και θα αφήσετε το φαγητό όλη τη νύχτα να σιγοψήνεται και να μελώσει.
 - Αληθινά, θα τρελαθείτε από τη γεύση του.
 - Τα όσπρια θα σκουρύνουν με το ψήσιμο, θα πιούν όλα τα υγρά τους και θα μείνουν με το λάδι τους.
 - Ίσως -κατά τη γνώμη μου- η ωραιότερη μέθοδος μαγειρέματος για όσπρια.
 









