Εκτέλεση
Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα όσπρια (ρεβύθια και γίγαντες) με 1 γεμάτη κ.σ. σόδα μαγειρικής.
Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό (να εξέχει αρκετά από την επιφάνεια των οσπρίων).
Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα όσπρια.
Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στη γάστρα.
Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα.
Κάνουμε μία στρώση τα κρεμμύδια.
Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις ντομάτες για τα ρεβύθια στη γάστρα με γίγαντες.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια και βάζουμε το καπάκι.
Φτιάχνουμε ψεύτικη ζύμη με λίγο νερό και αλεύρι και κολλάμε γύρω γύρω το καπάκι με τη γάστρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3,5 με 4 ώρες.
Θέλει πολύωρο ψήσιμο, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση του φαγητού.
Η δόση που σας δίνω είναι μεγάλη, αλλά αφού θα ανάψουμε το φούρνο και θα ψήσουμε για πολλή ώρα, αξίζει να κάνουμε μεγάλη ποσότητα.
Μυστικά
Όταν διαλέγουμε όσπρια, να μην είναι σκασμένα, κιτρινισμένα, ξεφλουδισμένα.
Το μούλιασμα με ελάχιστη σόδα φουσκώνει τα ρεβύθια σωστά.
Σιγανό μαγείρεμα για τέλεια χυλωμένα όσπρια.
Η πρότασή μου
Εάν έχετε τζάκι, αφού χωνέψει καλά η φωτιά, θα ανοίξετε χώρο στη θράκα και θα χώσετε μέσα το πήλινο.
Θα «χτίσετε» (θα ντύσετε γύρω γύρω με τη θράκα) το πήλινο και θα αφήσετε το φαγητό όλη τη νύχτα να σιγοψήνεται και να μελώσει.
Αληθινά, θα τρελαθείτε από τη γεύση του.
Τα όσπρια θα σκουρύνουν με το ψήσιμο, θα πιούν όλα τα υγρά τους και θα μείνουν με το λάδι τους.
Ίσως -κατά τη γνώμη μου- η ωραιότερη μέθοδος μαγειρέματος για όσπρια.