Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΤΕΣ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΤΕΣ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κοσκινίζουμε πρώτα σε ένα μπολ το αλεύρι
- Κρατάμε έξω 2 γεμάτες κουταλιές και βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε την μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό.
- Ρίχνουμε το νερό στο αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλι, μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια.
- Ζυμώνουμε για λίγο και αν κολλάει, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε στην αρχή και ζυμώνουμε.
- Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη αλλά σταθερή, όχι μαλακή. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.
- Την βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε.
- Την ξεκουράζουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα, σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αφού φουσκώσει τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε απαλά να ξεφουσκώσει.
ΠΛΑΣΙΜΟ
- Πλάθουμε τη ζύμη σε ρολό και τη χωρίζουμε σε 8 κομμάτια.
- Στη συνέχεια την πλάθουμε σε μπαλάκια, μαζεύοντας τις ενώσεις από κάτω.
- Τα ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 15′ επιπλέον να σταθούν και να ξεκουραστούν, για να ανοίγουν εύκολα.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμη στο χέρι μας και ανάμεσα στις παλάμες το ανοίγουμε σε πίτα
- Εναλλακτικά, πασπαλίζουμε αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε με διάμετρο 18 εκατοστών, χρησιμοποιώντας τον πλάστη.
ΨΗΣΙΜΟ
- Έχουμε ζεστάνει αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς λιπαρή ουσία, ψήνουμε για 2΄-3΄από κάθε πλευρά.
- Μπορούμε να τις ψήσουμε και στη σχάρα ή στην τοστιέρα χωρίς να σκεπάσουμε. Δηλαδή ακουμπάμε στην ζεστή τοστιέρα κι αφού ψηθεί για λίγα λεπτά γυρνάμε να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά.
- Εναλλακτικά, λαδώνουμε το καυτό τηγάνι και ψήνουμε στο λάδι για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.