Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Video
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
- Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο.
- Τα χτυπάμε λίγο.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Θρυμματίζουμε τα τυριά για την τυρόπιτα.
- Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μίγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα τυριά.
- Στρώνουμε το τρίτο φύλλο για την τυρόπιτα, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μίγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά.
- Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
- Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μίγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά.
- Γυρνάμε τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα.
- Τέλος, καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο την τυρόπιτα
- Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μίγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά πάνω και κάτω.
Tips
- Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.