Αυτή η τυρόπιτα γίνεται και με έτοιμο φύλλο, αν δεν θέλετε να ανοίξετε σπιτικό χωριάτικο φύλλο. Μια συνταγή της πεθεράς μου που θα αγαπήσετε όσο και εγώ!...

Αυτή η τυρόπιτα γίνεται και με έτοιμο φύλλο, αν δεν θέλετε να ανοίξετε σπιτικό χωριάτικο φύλλο. Μια συνταγή της πεθεράς μου που θα αγαπήσετε όσο και εγώ! Τα υλικά, είναι λίγο-πολύ γνωστά: αυγά, γάλα και τυριά του τόπου μας.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 10 λεπτά
3198

Για τα φύλλα

  • 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Για τη γέμιση

  • 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
  • 600 γρ. φέτα βαρελίσια σκληρή
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.

    Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.

    Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα σύρμα.

    Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο.

    Τα χτυπάμε λίγο.

    Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

    Θρυμματίζουμε τα τυριά για την τυρόπιτα.

    Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μίγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα τυριά.

    Στρώνουμε το τρίτο φύλλο για την τυρόπιτα, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μίγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά.

    Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

    Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μίγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά.

    Γυρνάμε τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα.

    Τέλος, καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο την τυρόπιτα

    Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση.

    Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μίγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

    Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά πάνω και κάτω.

    Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται