Μια συνταγή της πεθεράς μου που θα αγαπήσετε όσο και εγώ! Τα υλικά, είναι λίγο-πολύ γνωστά: αυγά, γάλα και τυριά του τόπου μας! Φτιάξτε αυτή την συνταγή για...

Μια συνταγή της πεθεράς μου που θα αγαπήσετε όσο και εγώ! Τα υλικά, είναι λίγο-πολύ γνωστά: αυγά, γάλα και τυριά του τόπου μας! Φτιάξτε αυτή την συνταγή για την πιο νόστιμη σπιτική πίτα ταψιού και θα με θυμηθείτε!

Η ωραιότερη χωριάτικη συνταγή για πίτα με τυρί και τραγανό φύλλο που θα σας ξετρελάνει όλους! Αυτή η τυρόπιτα γίνεται και με έτοιμο φύλλο, αν δεν θέλετε να ανοίξετε σπιτικό χωριάτικο φύλλο. Πεντανόστιμη τυρόπιτα για όλες τις ώρες και κάθε περίσταση. Ιδανική για το κυριακάτικο και το γιορτινό σας τραπέζι.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 10 λεπτά
1903

Για τα φύλλα

  • 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Για τη γέμιση

  • 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
  • 600 γρ. φέτα βαρελίσια σκληρή
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Καλά προθερμασμένος φούρνος

    Ράντισμα φύλλων

    Προετοιμασία για την τυρόπιτα

    Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.

    Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.

    Για την τυρόπιτα

    Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα σύρμα.

    Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο.

    Τα χτυπάμε λίγο.

    Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

    Θρυμματίζουμε τα τυριά για την τυρόπιτα.

    Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μίγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα τυριά.

    Στρώνουμε το τρίτο φύλλο για την τυρόπιτα, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μίγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά.

    Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

    Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μίγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά.

    Γυρνάμε τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα.

    Τέλος, καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο την τυρόπιτα

    Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση.

    Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μίγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

    Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά πάνω και κάτω.

    Διαφήμιση

    Το μυστικό της Αργυρώς

    Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.

    Βίντεο

    Διαφήμιση

    Με ποια σαλάτα θα συνόδευες αυτή την τυρόπιτα;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται