Πίσω

Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων

Συρος.

Απέραντο γαλάζιο, μοναδικά αξιοθέατα και πολλά χρώματα είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά της Σύρου. Στο υπέροχο αυτό νησί βρίσκεται και η πρωτεύουσα του Νότιου Αιγαίου και πρώην Νομού Κυκλάδων, η Ερμούπολη.

Όταν βρεθείς στο κεντρικότερο νησί των Κυκλάδων, η ιστορία, τα αξιοθέατα, οι παραλίες και οι φυσικές ομορφιές του θα σε συναρπάσουν.

limani-ermoupoli

Η ανάπτυξη του νησιού πραγματοποιήθηκε μετά το 1986, ενώ η Ερμούπολη ξεκίνησε να χτίζεται από το 1822 σταδιακά, από πρόσφυγες που κατέφθαναν από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κάσο, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Η σημαντική της εμπορική δραστηριότητα ενέπνευσε τους πρώτους οικιστές της πόλης να της  δώσουν το όνομα του θεού του εμπορίου, Ερμή. Εκεί, δεσπόζει και ο αξιοθαύμαστος μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου, χτισμένος από το 300 μ.Χ. πάνω στο λόφο.

ano-siros

 

Συρος παραλίες.

Δεν υπάρχει ελληνικό νησί χωρίς παραλίες που να σου μένουν αξέχαστες. Έτσι και στη Σύρο θα απολαύσεις τα καλύτερα μπανάκια. Το Αχλάδι είναι μια οργανωμένη σκιερή παραλία στα νότια του νησιού, ο Αζόλιμνος βρίσκεται στα ανατολικά, είναι μια επίσης οργανωμένη παραλία με πανέμορφη άμμο και ταβέρνες ή μπαρ για να τσιμπήσετε κάτι μετά το μπάνιο σας. Για τους ρομαντικούς, η παραλία Κίνι προσφέρει ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα, ενώ για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, ιδανική είναι η παραλία του Γαλησσά.

paralia-axladi-siros

Άλλες πανέμορφες παραλίες είναι η Βάρη με τη ψιλή άμμο, ο Φοίνικας με το φυσικό λιμάνι, ο Μέγας Γιαλός γεμάτος ξαπλώστρες, ομπρέλες αλλά και σκιερά σημεία για όσους δεν προτιμούν την ηλιοθεραπεία.  Στο Δελφίνι θα βρεθείς στην πιο ειδυλλιακή παραλία στα δυτικά του νησιού, «ντυμένη» με όμορφα βότσαλα, ενώ στην παραλία Αστέρια, μόλις λίγα βήματα από το κέντρο της Ερμούπολης, θα απολαύσεις το τέλειο μπανάκι δίπλα στο καφέ μπαρ Αστέρια, που “στέκεται” με τέτοιο τρόπο που σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε φυσική πισίνα. Και πολλές ακόμα που θα ανακαλύψετε μόνοι σας.

vari

Η Σύρος

ειναι ενα νησι που θα απολαύσετε απ’ όλα. Θα δείτε beach bar, όμορφες χαλαρές καφετέριες, παραδοσιακά ταβερνάκια και νυχτερινά κλαμπ. Θα χορέψετε πλάι στη θάλασσα στο Asteria Beach Bar, αλλά και στα δημοφιλή μαγαζιά της Ερμούπολης όπως το Liquid Music Bar και το Στίλβη Bar.  Εκεί, θα πιείτε τα ποτάκια της και θα ξεφαντώσετε μέχρι το πρωί.

Κι αν είστε των τυχερών παιχνιδιών, τότε σίγουρα θα κάνετε μια βόλτα κι από το Καζίνο της Σύρου, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το λιμάνι της Ερμούπολης.

asino

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την ταβέρνα Λιλής, καθώς εκεί δεν θα απολαύσετε μόνο το πεντανόστιμο σπιτικό φαγητό, αλλά θα βρεθείτε στο μαγαζί που είχε φιλοξενηθεί ίσως η σημαντικότερη προσωπικότητα του ρεμπέτικου τραγουδιού, γέννημα θρέμμα του τόπου, ο Μάρκος Βαμβακάρης. Τι ωραιότερο από το να σιγοτραγουδήσεις τη “Γλυκιά Φραγκοσυριανή”, στα ταβερνάκια του τόπου που γέννησε τον αξεπέραστο δημιουργό.

Στις γιορτινές μέρες του Δεκαπενταύγουστου, γίνονται στο νησί τα καθιερωμένα πανηγύρια. Ανήμερα θα γλεντήσετε νησιώτικα στα χωριά Βάρη και Κίνι, ενώ το πανηγύρι της Αγίας Θέκλας πραγματοποιείται στο Μέγα Γιαλό, την πρώτη Κυριακή μετά το Δεκαπενταύγουστο.

Συρος

Η διασκέδαση στη Σύρο όμως έχει κι άλλες πλευρές. Από το 2000 πραγματοποιείται στο νησί το Διεθνές Φεστιβάλ του Αιγαίου, με ιδρυτή του τον Peter Tiboris. Ξεκίνησε ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους τραγουδιστές της όπερας από Ευρώπη και Αμερική να δείξουν το ταλέντο τους στη χώρα μας, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης καλλιτεχνών.  Από το 2005, το Φεστιβάλ αποκτά μόνιμη στέγη στο νησί, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο καλλιτεχνικά έργα εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

festival

Η Συρος

είναι ένα νησί με σπουδαία αξιοθέατα. Η πλατεία Μιαούλη με τον ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη στο κέντρο, περικλείει σήμερα όλη την πολιτιστική ζωή του νησιού. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερμούπολης, οι λάτρεις της ιστορίας θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν πρωτοκυκλαδίτικα και βυζαντινά ευρήματα. Αξιοθαύμαστης αρχιτεκτονικής είναι και το Δημαρχείο της Ερμούπολης που σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ (που έχει σχεδιάσει πολλά ακόμα αρχιτεκτονικά κοσμήματα στη χώρα μας), θεμελιώθηκε το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1898. Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων είναι ένα κομψοτέχνημα Ιταλικών και Γαλλικών προτύπων, που χτίστηκε το 1864 από τον Ιταλό Pietro Sampo. Κι αυτά είναι μόνο μια μικρή γεύση των αμέτρητων έργων που θα δεις στην «αρχόντισσα» των Κυκλάδων.

dimarxei
Συρος δημαρχειο.

Συρος τα προιόντα της.

Η Συρος είναι κι αυτή με τη σειρά της γνωστή για τα παραδοσιακά της προϊόντα. Το τυρί Σαν Μιχάλη είναι το κυριότερο, καθώς παράγεται αποκλειστικά στη Σύρο. Ξεχωριστό κεφάλαιο τα νοστιμότατα λουκουμάκια. Τα περίφημα Συριανά λουκούμια «έφτασαν» στη Σύρο, μαζί με τους πρόσφυγες από τη Χίο το 1822, ενώ από το 1837 η Σύρος έχει την επίσημη σφραγίδα λουκουμοποιείου. Το γλύκισμα από ζάχαρη και άμυλο ονομάζεται έτσι από την τουρκική λέξη lokum και το λουκούμι παρασκευάζεται από τότε ως σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο. Εκτός, λοιπόν από το νόστιμο φαγάκι που θα φάτε στα παραδοσιακά ταβερνάκια του νησιού, δε γίνεται να μην απολαύσετε αργότερα τα λαχταριστά λουκουμάκια.

Είτε για τις όμορφες παραλίες είτε για τα ξεχωριστά αρχιτεκτονικά αξιοθέατα ή ακόμα και για τα λουκουμάκια (ναι ναι είναι λόγος για να επισκεφθείς το νησί), η Σύρος είναι από τα νησιά που δεν πρέπει να μείνει ανεξερεύνητη από κανέναν.

siros-dromakia
Συρος δρομακια.

Αργυρω.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται