Πίσω

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ: Κι αν είναι χίπστερ, μη τη φοβάσαι!

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ! Α, όλα κι όλα!

Για τη Φολέγανδρο είχα ακούσει τα καλύτερα πριν πατήσω το πόδι μου. Για την ακρίβεια είχα ακούσει ότι είναι η «Νέα Σαντορίνη». Όχι όπως λέμε Νέο Ηράκλειο αλλά όπως λέμε η «Σαντορίνη βούλιαξε στον τουρίστα, χρειαζόμαστε κάτι πιο ορίτζιναλ». Ε, όχι κυρίες και κύριοι, το μαγευτικό αυτό νησί η ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ δεν επιδέχεται συγκρίσεις.

Α, όλα κι όλα! Για τη Φολέγανδρο είχα ακούσει τα καλύτερα πριν πατήσω το πόδι μου. Για την ακρίβεια είχα ακούσει ότι είναι η «Νέα Σαντορίνη». Όχι όπως λέμε Νέο Ηράκλειο αλλά όπως λέμε η «Σαντορίνη βούλιαξε στον τουρίστα, χρειαζόμαστε κάτι πιο ορίτζιναλ». Ε, όχι κυρίες και κύριοι, το μαγευτικό αυτό νησί δεν επιδέχεται συγκρίσεις.

Η αυθεντικότητα, ο σοφιστικέ χαρακτήρας και οι κρυφές χάρες του το κάνουν ερωτεύσιμο με την πρώτη… βουτιά. Κάτι σα νησί Μόνικα Μπελούτσι. Για να το κατακτήσεις μπορείς να ακολουθήσεις τις δικές μου τοπ εμπειρίες από το στολίδι των Κυκλάδων!

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ ΧΩΡΑ, Enter a time machine (at your own risk)

Μπορεί να απέχουμε αιώνες από την τελειοποίηση των μηχανών του χρόνου, εσύ όμως δε χρειάζεται να πας μακριά. Ο χρόνος στη Χώρα του νησιού μοιάζει να έχει παγώσει. Αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές πριν πας στο νησί, μόλις βρεθείς στην πανέμορφη ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Χωρα, θα με θυμηθείς.

Μια βόλτα στα σοκάκια, με τις 2 πλατείες (ουσιαστικά είναι μια πλατεία χωρισμένη στα δυο από την εκκλησία του Αγίου Νικόλαου) που μοιάζουν βγαλμένα από μια Ελλάδα άλλης εποχής, χωρίς περιττά φτιασίδια και new age deisgn επιρροές, αρκεί για να μπεις στο κλίμα.

Μια βόλτα στα σοκάκια με τις 2 πλατείες (ουσιαστικά είναι μια πλατεία χωρισμένη στα δυο από την εκκλησία του Αγίου Νικόλαου) που μοιάζουν βγαλμένα απόμια Ελλάδα άλλης εποχής, χωρίς περιττά φτιασίδια και new age deisgn επιρροές, αρκεί για να μπεις στο κλίμα.

Η ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ σε κάνει νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο set του Mamma Mia! Tα ελάχιστα καταστήματα με σουβενίρ και παντοπωλεία δεν είναι καθόλου τουριστικά και δεν αλλοιώνουν το ατόφιο feeling της περιοχής!

Νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο set του Mamma Mia! Tα ελάχιστα καταστήματα με σουβενίρ και παντοπωλεία δεν είναι καθόλου τουριστικά και δεν αλλοιώνουν το ατόφιο feeling της περιοχής!

Πρωϊνό στον Ανεμόμυλο

Θέλεις να φας την ομελέτα σου με λαχανικά (θέλω να πιστεύω ότι έχεις ξεκινήσει δίαιτα και δεν είμαι μόνος στον αγώνα κατά του περιττού λίπους) κυριολεκτικά στις παρυφές ενός βράχου με θέα το απέραντο γαλάζιο; Το έχουμε! Στο ξενοδοχείο Ανεμόμυλος, ένα από τα πιο όμορφα και πολυτελή του νησιού (βραβευμένο μάλιστα από διεθνή περιοδικά ως ένα από τα πιο breathtaking των Κυκλάδων) «χαζεύεις» διεκδικώντας το δικαίωμά σου στην πιο ειδυλλιακή γωνία λήψης του φρέντο εσπρέσσο σου. Το breakfast at tiffany’s τρώει τη σκόνη σου! ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ power!

Θέλεις να φας την ομελέτα σου με λαχανικά (θέλω να πιστεύω ότι έχεις ξεκινήσει δίαιτα και δεν είμαι μόνος στον αγώνα κατά του περιττού λίπους) κυριολεκτικά στις παρυφές ενός βράχου με θέα το απέραντο γαλάζιο; Το έχουμε! Στο ξενοδοχείο Ανεμόμυλος, ένα από τα πιο όμορφα και πολυτελή του νησιού (βραβευμένο μάλιστα από διεθνή περιοδικά ως ένα από τα πιο breathtaking των Κυκλάδων) «χαζεύεις» διεκδικώντας το δικαιωμά σου στην πιο ειδυλλιακή γωνία λήψης του φρέντο εσπρέσσο σου. Το breakfast at tiffany's τρώει τη σκόνη σου!

Plus: Σούπερ επιλογή για πρωινό με θέα στη Χώρα είναι και η Ρακεντιά. Άλλα γνωστά πολυτελή ξενοδοχεία είναι το Αnemi στον Καραβοστάση (το λιμάνι) & το Folegandros Villas.

#Selfieready Παναγίτσα

Αν σέβεσαι τον εαυτό σου, άρα και τον ίνσταγκραμ λογαριασμό σου, δε μπορείς παρά να ανέβεις μέχρι το εκκλησάκι της Παναγίτσας. Οπλίσου με λίγη καλή θέληση και υδατάνθρακες (τυχερούλη) για την ανηφόρα γιατί μόλις φτάσεις στην κορυφή η θέα θα σε αποζημιώσει και θα κατακλύσει τα stories σου! Η ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ είναι υπέροχη και από ψηλά!

Αν σέβεσαι τον εαυτό σου, άρα και τον ίνσταγκραμ λογαριασμό σου, δε μπορείς παρά να ανέβεις μέχρι το εκκλησάκι της Παναγίτσας. Οπλίσου με λίγη καλή θέληση και υδατάνθρακες (τυχερούλη) για την ανηφόρα γιατί μόλις φτάσεις στην κορυφή η θέα θα σε αποζημιώσει και θα κατακλύσει τα stories σου!

Extra tip: Εξίσου instagram worthy είναι και η Πούντα!

Ένας ιππότης για τη Βασούλα

Ακόμα κι αν δεν έχεις έρωτα πρόχειρο, η ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ έχει το Κάστρο του νησιού που είναι σκέτη απόλαυση! Δε θα χρειαστεί να ταλαιπωρηθείς διότι και αυτό βρίσκεται μέσα στη Χώρα σε απόσταση δευτερολέπτων από τις κεντρικές πλατείες!

Ακόμα κι αν δεν έχεις έρωτα πρόχειρο, το Κάστρο του νησιού είναι σκέτη απόλαυση! Δε θα χρειαστεί να ταλαιπωρηθείς διότι και αυτό βρίσκεται μέσα στη Χώρα σε απόσταση δευτερολέπτων από τις κεντρικές πλατείες!

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Αγκάλη, αγκάλη γίνεται η αγουρίδα μέλι

  • H Αγκάλη δεν είναι τυχαία η πιο γνωστή παραλία του νησιού αφού εκτός πολύ όμορφη είναι και κομβικό σημείο για να πάρεις το καραβάκι που θα σε πάει σε άλλες παραλίες όπως ο Άγιος Νικόλαος με το υπέροχο εξωκλήσι και τα αλμυρίκια (αν πεινάσεις τσιμπάς στη ταβέρνα Παπαλάγκι)! Να σημειωθεί ότι η παραλία (σσ. η Αγκάλη) διαθέτει και δεύτερο κολπίσκο στον οποίο μπορείς να φτάσεις μόνο μέσα απ’ το νερό.

H Αγκάλη δεν είναι τυχαία η πιο γνωστή παραλία του νησιού αφού εκτός πολύ όμορφη είναι και κομβικό σημείο για να πάρεις το καραβάκι που θα σε πάει σε άλλες παραλίες όπως ο Άγιος Νικόλαος με το υπέροχο εξωκλήσι και τα αλμυρίκια (αν πεινάσεις τσιμπάς στη ταβέρνα Παπαλάγκι)! Να σημειωθεί ότι η παραλία (σσ. η Αγκάλη) διαθέτει και δεύτερο κολπίσκο στον οποίο μπορείς να φτάσεις μόνο μέσα απ' το νερό.

  • Αν θες να απομονωθείς εκεί και είσαι τολμηρός πας βράχο – βράχο στα ρηχά σημεία και κρατάς τα πράγματά σου ψηλά στα χέρια. Αν πάλι είσαι περιπετειώδης χαρακτήρας μπορείς να πας με τα πόδια από το σχετικό γραφικότατο μονοπάτι στην μικροσκοπική παραλία του Γαλυφού (προσφέρεται και για γυμνισμό).

Αν θες να απομονωθείς εκεί και είσαι τολμηρός πας βράχο - βράχο στα ρηχά σημεία και κρατάς τα πράγματά σου ψηλά στα χέρια. Αν πάλι είσαι περιπετειώδης χαρακτήρας μπορείς να πας με τα πόδια από το σχετικό γραφικότατο μονοπάτι στην μικροσκοπική παραλία του Γαλυφού (προσφέρεται και για γυμνισμό).

Plus: Υπάρχει πάντα η επιλογή του Sea-U για βουτιές μετά εξοπλισμού. Τα παιδιά θα σε πάνε για snorkeling και κατάδυση  είτε με μπουκάλες είτε ελεύθερη. Εναλλακτικά μπορούν να σου κάνουν τουρ στο νησί και στις γύρω περιοχές με τα σκάφη τους.

  • Λιβάδακι, Κάτεργο και λοιπές αμαρτωλές (παραλίες)

Το νησί διαθέτει συγκλονιστικά εθιστικές παραλίες με τις καλύτερες, κατά τη γνώμη μου, το Λιβαδάκι (που αν περιπλανηθείς στην πίσω πλευρά του, εύκολα νομίζεις ότι είσαι στο Texas), ιδανικό για να σκαρφαλώσεις στα βράχια που το περιβάλλουν μαζί με το βιβλίο σου, και το Κάτεργο στο όποιο κατά ένα μαγικό τρόπο (πιθανότατα επειδή δεν έχεις σήμα στο κινητό άρα ούτε και ίντερνετ για να κατασκοπεύεις τις διακοπές των φίλων σου) δεν συνειδητοποιείς πότε περνάει η ώρα!

Το νησί διαθέτει συγκλονιστικά εθιστικές παραλίες με τις καλύτερες, κατά τη γνώμη μου, το Λιβαδάκι (που αν περιπλανηθείς στην πίσω πλευρά του, εύκολα νομίζεις ότι είσαι στο Texas), ιδανικό για να σκαρφαλώσεις στα βράχια που το περιβάλλουν μαζί με το βιβλίο σου, και το Κάτεργο στο όποιο κατά ένα μαγικό τρόπο (πιθανότατα επειδή δεν έχεις σήμα στο κινητό άρα ούτε και ίντερνετ για να κατασκοπεύεις τις διακοπές των φίλων σου) δεν συνειδητοποιείς πότε περνάει η ώρα!

Plus:  Για κάτι λιγότερο κοσμοπολίτικο παίζουν και ο  Άγιος Γεώργιος και η Λυγαριά όπου τα βότσαλα υπόσχονται παραθαλάσσιες συγκινήσεις (πόσο μάλλον αν είσαι με το ταίρι σου)! Αντίστοιχες επιλογές είναι και το Λατινάκι, το Πουντάκι και η Βιτσέντζου.

Το πιτόγυρο μπορεί να περιμένει…

…Ή μπορείς να το δοκιμάσεις αλλιώς, για την ακρίβεια με κατσίκι Φολεγάνδρου, μαρμελάδα ντομάτας και τραγανά κρεμμύδια. O λόγος για το Blue Cuisine! Δεν έχει την ιστορία άλλων τοπικών εστιατορίων αλλά έχει ήδη φανατικό κοινό.  Δε θα πας γιατί δε μπορείς σώνει και ντε να ζήσεις χωρίς αφρό καραβίδας για λίγες μέρες, θα πας γιατί το φαγητό είναι άψογο και οι τιμές πάρα πολύ λογικές σε σχέση με τα αντίστοιχα αθηναϊκά και μυκονιάτικα στέκια. Ο σεφ Χάρης Αντωνόπουλος και η ομάδα του ετοίμασαν ένα μενού τόσο με φρέσκιες παραλλαγές κλασσικών πιάτων όσο και με νέες προτάσεις που θα απογειώσουν τον ουρανίσκο σου! Το καρπάτσιο ψαριού ημέρας, η λούντζα με καρπούζι – πεπόνι τουρσί, γύρη και ανεβατό, οι κροκέτες μπακαλιάρου και το ριζότο με γαρίδες και ζαφορά ξεχωρίζουν.

...Ή μπορείς να το δοκιμάσεις αλλιώς, για την ακρίβεια με κατσίκι Φολεγάνδρου, μαρμελάδα ντομάτας και τραγανά κρεμμύδια. O λόγος για το Blue Cuisine! Δεν έχει την ιστορία άλλων τοπικών εστιατορίων αλλά έχει ήδη φανατικό κοινό. Δε θα πας γιατί δε μπορείς σόνι και ντε να ζήσεις χωρίς αφρό καραβίδας για λίγες μέρες, θα πας γιατί το φαγητό είναι άψογο και οι τιμές πάρα πολύ λογικές σε σχέση με τα αντίστοιχα αθηναϊκά και μυκονιάτικα στέκια. Ο σεφ Χάρης Αντωνόπουλος και η ομάδα του ετοίμασαν ένα μενού τόσο με φρέσκιες παραλλαγές κλασσικών πιάτων όσο και με νέες προτάσεις που θα απογειώσουν τον ουρανίσκο σου! Το καρπάτσιο ψαριού ημέρας, η λούντζα με καρπούζι - πεπόνι τουρσί, γύρη και ανεβατό, οι κροκέτες μπακαλιάρου και το ριζότο με γαρίδες και ζαφορά ξεχωρίζουν.

Extra tip: στην ίδια φιλοσοφία με λιγότερα ανορθόδοξες τάσεις κινείται και το πολυαγαπημένο, υπέρκομψο με πεντανόστιμες προτάσεις, Eva’s Garden!

Παραδοσιακή τοπική κουζίνα στην καρδιά του νησιού!

Classic but goodie, διαχρονικές επιλογές στην πλατεία Κονταρίνη τα παραδοσιακά Μέλισσα και Πιάτσα! Δοκίμασε ρεβυθάδα, πατάτες γιαχνί, λεμονάτο κατσικάκι και ψαρόσουπα. Εξίσου λατρεμένη και ελαφρώς πιο πειραγμένη επιλογή είναι παραδίπλα και To Σικ.

Classic but goodie, διαχρονικές επιλογές στην πλατεία Κονταρίνη τα παραδοσιακά Μέλισσα και Πιάτσα! Δοκίμασε ρεβυθάδα, πατάτες γιαχνί, λεμονάτο κατσικάκι και ψαρόσουπα. Εξίσου λατρεμένη και ελαφρώς πιο πειραγμένη επιλογή είναι παραδίπλα και To Σικ.

Extra tip:  Τα μπαρ είναι λιγοστά! Ο κόσμος, κυρίως Έλληνες, Ιταλοί και Γάλλοι, αράζει συνοδεία ρακόμελων στα πεζούλια, τις πλατείες και τα σκαλάκια φορώντας λινά παντελόνια, φουλάρια και εσπαντρίγιες! Ξεχωρίζουν ο Υδροχόος και η Αστάρτη.

Φάε μάτσατα από τα χεράκια της κυρίας Ειρήνης στα Άνω Μερά

Σε ξέρω, σε έχω γεννήσει, είμαι μέσα στο μυαλό σου: σε ένα τόσο αυθεντικό και καθόλου δήθεν νησί, θες να νιώσεις σαν στο σπίτι σου! Υπάρχει λύση! Στο καφεπαντοπωλείο της κυρίας Ειρήνης Ψαρομηλίγκου-Παπαδοπούλου, που υπάρχει εκεί από τη δεκαετία του ’50- δεν είναι trendy remake- τρως τα διάσημα ματσάτα (φρέσκα ζυμαρικά) με κοκκινιστό κυριολεκτικά από την κουζίνα της υπέροχης μαγείρισσας! Η άλλη κλασσική επιλογή της περιοχής για ματσάτα είναι η Συνάντηση της Κυρα-Μαρίας.

Plus: Δοκίμασε γαλατόπιτες, σοκολατόπιτες και γαλακτομπούρεκα στο Κι’ Άραξε!

Νομίζω ότι τώρα είσαι έτοιμος να φύγεις για Φολέγανδρο!

Νομίζω ότι τώρα είσαι έτοιμος να φύγεις για Φολέγανδρο!

Σου αρέσει να ταξιδεύεις; Τι λες να πάμε μια βόλτα από Χίο;

 

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται