Καλλιέργεια δυόσμου σε γλάστρα! Του Κώστα Λιονουδάκη.

Καλλιέργεια δυόσμου σε γλάστρα!

Στα περισσότερα μπαλκόνια της Μεσογείου συναντάμε τον δυόσμο σε γλάστρα να καλλιεργείται για τα μυρωδάτα φύλλα του. Δημοφιλές αρωματικό φυτό και στα ελληνικά σπίτια, ο δυόσμος αποτελεί πρώτη ύλη για σαλάτες, συνταγές μαγειρικής, αφεψήματα ακόμη και για τα αγαπημένα μας ποτά. Ας δούμε λοιπόν τα πιο σημαντικά μυστικά για την καλλιέργεια δυόσμου σε γλάστρα.

Βρείτε μια σκιερή ή ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι σας για να ευδοκιμήσει ο δυόσμος. Αν το μπαλκόνι σας έχει νότιο προσανατολισμό και πολύ ήλιο, θα χρειαστεί να ποτίζετε τον δυόσμο καθημερινά για να ευδοκιμήσει. Φροντίστε να προφυλάξετε τον δυόσμο από την παγωνιά και τους βοριάδες, γιατί τα φύλλα του θα εμφανίσουν εγκαύματα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε αντιανεμικό πανί για να προστατέψετε το δυόσμο την περίοδο του χειμώνα.

Για την καλλιέργεια δυόσμου στο μπαλκόνι, χρησιμοποιούμε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, σχετικά ρηχή αλλά αρκετά πλατιά. Με τον τρόπο αυτό τα ριζώματα του δυόσμου αναπτύσσονται πλευρικά και έχουν ταχεία ανάπτυξη. Προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης για να φυτέψουμε το δυόσμο μας ή πιο εξειδικευμένο για αρωματικά φυτά, εμπλουτισμένο με περλίτη, ώστε να έχει καλύτερο αερισμό και στράγγιση.

θα πρέπει να κορφολογούμε συχνά τον δυόσμο για να περιορίζουμε την πλαγιόκλαδη ανάπτυξη και τους αδύνατους βλαστούς. Επίσης, μετά την καλοκαιρινή ανθοφορία του δυόσμου, θα χρειαστεί να τον κλαδέψουμε αυστηρά για να παρουσιάσει ξανά δυνατή ανάπτυξη. Σχετικά με τις ανάγκες του δυόσμου σε νερό, θα χρειαστούν τακτικά ποτίσματα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε καθημερινή βάση. Τέλος, αν και ο δυόσμος δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός σε λίπανση, η ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς ή βιολογικού λιπάσματος για αρωματικά φυτά, μια φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, είναι πολύ ευεργετική.

Μόλις παρατηρήσουμε ότι τα ριζώματα του δυόσμου βγαίνουν από την επιφάνεια του χώματος στη γλάστρα μας, είναι κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε νέα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Η μεταφύτευση του δυόσμου είναι καλό να γίνεται την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου, σε γλάστρα ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερη.

Πηγή: https://www.mistikakipou.gr

https://www.argiro.gr/2017/10/kalliergeia-dyosmou-se-glastra-tou-kosta-lionoudaki/