Πίσω

Πώς φτιάχνουμε έναν μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών, του Κώστα Λιονουδάκη

Ενας μικρος κηπος στο σπιτι..

Είναι πολύ όμορφο να καλλιεργούμε το λαχανόκηπο μας και να παράγουμε λαχανικά για να τα τρώμε φρέσκα ή μαγειρεμένα στις συνταγές μας. Ακόμα και οι πρωτάρηδες στον κήπο, μπορούν να τα καταφέρουν αρκεί να φυτέψουν λίγα κηπευτικά σε ένα μικρό χώρο για να έχουν καλύτερο έλεγχο της καλλιέργειας, ακολουθώντας προσεκτικά τις βασικές συμβουλές που προτείνουμε.

• Που θα δημιουργήσουμε τον λαχανόκηπο;

Η φύτευση του μικρού λαχανόκηπου με κηπευτικά μπορεί να γίνει στον κήπο, μπορεί να γίνει σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή σε υπερυψωμένα παρτέρια. Η φύτευση στον κήπο προσφέρει συνήθως το πλεονέκτημα του χώρου και της αραιής φύτευσης, ενώ η φύτευση στο μπαλκόνι βοηθά στο να είμαστε κοντά στα φυτά μας και να τα φροντίζουμε πιο εύκολα. Η χρήση των υπερυψωμένων παρτεριών στο χώμα είναι μια ενδιάμεση κατάσταση ελεγχόμενης φύτευσης που προσφέρει καλή αποστράγγιση, καλλιέργεια χωρίς ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) και εμπλουτισμό του υποστρώματος με επιθυμητά υλικά, όπως τύρφη, κοπριά και κομπόστ.

• Κηπος.Τι ανοιξιάτικα κηπευτικά φυτά φυτεύουμε;

Στο μικρό λαχανόκηπο, ο ερασιτέχνης καλλιεργητής καταρχήν θα φυτέψει ντομάτες, το σημείο αναφοράς των ανοιξιάτικων καλλιεργειών. Ιδιαίτερα, η φύτευση των ντοματινιών είναι πολύ δημοφιλής και εύκολη καλλιέργεια που δίνει καλή παραγωγή. Επίσης, μπορούμε να φυτέψουμε πιπεριές, μελιτζάνες, αγγουράκια, κολοκύθια. Το πεπόνι και το καρπούζι είναι πιο απαιτητικές καλλιέργειες και, αρχικά, για τους ερασιτέχνες καλό είναι να αποφεύγονται. Ανάμεσα από τα κηπευτικά, μπορούμε να φυτέψουμε μυρωδικά, μαϊντανό, άνηθο, κόλιαντρο και ρόκα καθώς και φρέσκο ή ξερό κρεμμύδι ανάμεσα από τα μαρούλια. Στις άκρες του λαχανόκηπου, μπορούμε να φυτέψουμε φράουλες που απλώνεται πλευρικά και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε φροντίδα.

• Πώς προετοιμάζουμε το φυτόχωμα στο υπερυψωμένο παρτέρι;

Κατά τη φύτευση του μικρού λαχανόκηπου, χρησιμοποιούμε τύρφη, κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά για να γίνει το χώμα πιο αφράτο. Επίσης, ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα προσθήκη ασβεστίου, βοηθά της ντομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες να αποφεύγουμε το φαινόμενο της ξηράς κορυφής που μαυρίζουν οι καρποί στη βάση του καρπού όπως στην ντομάτα ή σε διάφορα πλευρικά σημεία όπως στην πιπεριά και τη μελιτζάνα.

•Κηπος. Πώς φυτεύουμε τα κηπευτικά μας;

Φροντίζουμε να καλλιεργούμε τα κηπευτικά μας στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσεις, μεταξύ των φυτών καθώς και μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αποφεύγουμε την πυκνή φύτευση στον λαχανόκηπο για να υπαρχει καλύτερος αερισμός και να αποφεύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών και εντομολογικών προσβολών. Φυτεύουμε τα κηπευτικά μας μας σε θέσεις που να διαθέτουν τουλάχιστον 6 ώρες έκθεση στον ήλιο με κατεύθυνση των γραμμών φύτευσης από την Ανατολή προς τη Δύση για να έχουν μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Επιλέγουμε να φυτέψουμε τα ψηλά φυτά, όπως τα καλαμπόκια και τα φασόλια ή τις ντομάτες από τη βορεινή πλευρά και τα χαμηλότερα προς την νότια για να μην δημιουργούνται θέματα σκίασης.

• Πώς ποτίζουμε τα φυτά στο λαχανόκηπο;

Το πότισμα αποτελεί σημαντική καλλιεργητική εργασία για τα κηπευτικά μας, καθώς τα περισσότερα προβλήματα στα φυτά δημιουργούνται από υπερβολικό ή ανεπαρκές πότισμα. Η άρδευση με σταγόνες είναι το καλύτερο σύστημα ποτίσματος για τα κηπευτικά μας, είτε καλλιεργούμε στον κήπο είτε σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Φροντίζουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά τα νεαρά κηπευτικά για να αποκτήσουν βαθύτερο ριζικό σύστημα και καλύτερη στήριξη. Επίσης, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, τα λαχανικά μας χρειάζονται επάρκεια νερού και όχι υπερβολικό πότισμα. Κατά την διάρκεια της καρποφορία των λαχανικών μας, το πότισμα γίνεται συχνότερο ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

•Κηπος. Τι λίπανση χρειάζονται τα φυτά στο λαχανόκηπο;

Η καλλιέργεια των λαχανικών έχει σημαντικές απαιτήσεις σε λίπανση για να έχουμε φυτά με καλή ανάπτυξη, πλούσια καρποφορία και παραγωγή νόστιμων καρπών. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε βιολογικά λιπάσματα όταν καλλιεργούμε τα λαχανικά μας, στο πλαίσιο της οικολογικής γεωργίας και της αειφορίας. Πέραν της βασικής λίπανσης όταν φυτεύουμε, προσθέτουμε πλήρες πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 20-30 μέρες. Αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση με αμμωνιακά λιπάσματα μετά την καρπόδεση των λαχανικών μας γιατί υποβαθμίζεται η ποιότητα των καρπών. Στο στάδιο της καρποφορίας των κηπευτικών, επιλέγουμε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να έχουμε νόστιμους καρπούς.

• Πώς προστατεύουμε τα φυτά στο λαχανόκηπο;

Η προστασία των φυτών στο λαχανόκηπο πρέπει να γίνεται με οικολογικά μέσα φυτοπροστασίας. Το θειάφι και η θειοχαλκίνη είναι βασικά υλικά για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της ντομάτας, όπως του περονόσπορου και του ωιδίου, καθώς και του τετράνυχου. Επίσης,χρησιμοποιούμε οικολογικά σκευάσματα όπως φυσικής πυρεθρίνη και βάκιλο Θουριγγίας, για την αντιμετώπιση των εντομολογικών προσβολών στο λαχανόκηπο. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε δικά μας σκευάσματα φυτοπροστασίας χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά όπως σαπούνι, οινόπνευμα, σκόρδο, πιπεριά καυτερή, γάλα, και πολλά άλλα. Παραδοσιακά, φυτεύονται βασιλικοί και κατιφέδες στο λαχανόκηπο για την εντομοδιωκτική τους ιδιότητα καθώς και για την προσέλκυση μελισσών που βοηθούν στην επικονίαση των φυτών.

• Πότε συγκομίζουμε τα φυτά στο λαχανόκηπο;

H συγκομιδή των κηπευτικών στο λαχανόκηπο γίνεται σταδιακά. Καταρχήν, ξεκινούμε τη συγκομιδή των διάφορων μαρουλιών, του φρέσκου κρεμμυδιού και των μυρωδικών περίπου 1,5 μήνα μετά τη φύτευση ενώ για τις τομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες θα πρέπει να περάσουν περίπου 2,5 μήνες. Συγκομίζουμε τις πρωινές ώρες για να είναι τα λαχανικά μας πιο δροσερά και πιο τραγανά, πιο αρωματικά είτε τα τρώμε φρέσκα είτε τα χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα.

•Κηπος. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του.

Είναι σημαντικό στο λαχανόκηπο μας να φυτεύουμε λαχανικά που ταιριάζουν μεταξύ τους, καθώς η συγκαλλιέργεια φυτών προσφέρει αύξηση της παραγωγικότητας, αύξηση των ειδών που καλλιεργούμε καθώς και εξοικονόμηση νερού και λιπάσματος.

Πηγή: https://www.mistikakipou.gr/

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται