Το μέλι, η διατροφική του αξία και τα εγχώρια είδη του

Το μέλι θεωρείται θησαυρός υγείας και δύναμης. Η αξία του έχει εκτιμηθεί από την αρχαιότητα και είναι βιολογικό προϊόν. Μας κάνει καλό, γι’ αυτό δεν χάνουμε ευκαιρία και το προσθέτουμε στη διατροφή μας σε κάθε ευκαιρία!

Περιέχει εκτός από ζάχαρα, ένζυμα, αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, μυρμηκικό οξύ που είναι δραστικό αντισηπτικό. Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σωστές συνθήκες αποθήκευσης.

Περιέχει εκτός από ζάχαρα, ένζυμα, αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, μυρμηκικό οξύ που είναι δραστικό αντισηπτικό. Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σωστές συνθήκες αποθήκευσης.

Η Ελλάδα κατατάσσεται 3η στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 19η παγκοσμίως σε παραγωγή μελιού, με ετήσια παραγωγή μεγαλύτερη από 17 χιλιάδες τόνους Το 60-70% από αυτό προέρχεται από μελιτώδεις εκκρίσεις (μέλι δάσους), ενώ το υπόλοιπο, από άνθη (ανθόμελο).

Ας δούμε περισσότερο αναλυτικά τα είδη μελιού, τις διαφορές και τις ιδιαιτερότητές τους

Η μεγαλύτερη παραγωγή από το μέλι δάσους είναι το πευκόμελο, το μέλι ελάτης και το μέλι βελανιδιάς.

Πευκόμελο: Αποτελεί περίπου το 65% της συνολικής παραγωγής. Είναι παχύρευστο, έχει έντονη γεύση, χωρίς να είναι ιδιαίτερα γλυκό και είναι από τις ποικιλίες μελιού που δεν κρυσταλλώνουν. Έχει εποχικότητά από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.

Ελάτης: Έχει και αυτό έντονη γεύση και βαθύ άρωμα που θυμίζει δάσος και λουλούδια. Θεωρείται από τα καλύτερα. Μεγάλο προσόν του το ότι δεν κρυσταλλώνει σχεδόν ποτέ.

Ελάτης: Έχει και αυτό έντονη γεύση και βαθύ άρωμα που θυμίζει δάσος και λουλούδια. Θεωρείται από τα καλύτερα. Μεγάλο προσόν του το ότι δεν κρυσταλλώνει σχεδόν ποτέ.

Μέλι βελανιδιάς: Θεωρείται το πιο σπάνιο και έχει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Έχει πολύ σκούρο χρώμα, σχεδόν μαύρο και κρυσταλλώνει δύσκολα. Έχει εποχικότητα το καλοκαίρι.

Επόμενη μεγάλη κατηγορία είναι τα ανθόμελα,  που παράγονται από το νέκταρ των λουλουδιών  διαφόρων φυτών και δέντρων. Το ανθόμελο μπορεί να είναι καθαρό, (από μόνο ένα δηλαδή είδος άνθους) ή  μείγμα (προέρχεται δηλαδή από διάφορα άνθη), με τα πιο γνωστά να είναι:

Μέλι εσπεριδοειδών:  Σε συνδυασμό με το μέλι των άλλων οπωροφόρων αποτελεί το 25% της ελληνικής παραγωγής. Η γεύση του είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη, έχει έντονο, υπέροχο μελένιο γήινο άρωμα, με γεύση ανθέων πορτοκαλιάς. Το χρώμα του είναι ανοιχτό κίτρινο και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα. Εποχικότητα έχει το καλοκαίρι.

Μέλι εσπεριδοειδών: Σε συνδυασμό με το μέλι των άλλων οπωροφόρων αποτελεί το 25% της ελληνικής παραγωγής. Η γεύση του είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη, έχει έντονο, υπέροχο μελένιο γήινο άρωμα, με γεύση ανθέων πορτοκαλιάς. Το χρώμα του είναι ανοιχτό κίτρινο και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα. Εποχικότητα έχει το καλοκαίρι.

Θυμαρίσιο: Καταλαμβάνει το 10% της ετήσιας παραγωγής. Το μέλι αυτό θεωρείται και είναι άριστης ποιότητας λόγω του εξαιρετικού αρώματος και της γεύσης του και έχει την μεγαλύτερη ζήτηση. Το χρώμα του είναι χαρακτηριστικό ανοικτό και κεχριμπαρένιο. Έχει κακολαιρινή εποχικότητα και κρυσταλλώνει σε 7-20 μήνες.

Θυμαρίσιο: Καταλαμβάνει το 10% της ετήσιας παραγωγής. Το μέλι αυτό θεωρείται και είναι άριστης ποιότητας λόγω του εξαιρετικού αρώματος και της γεύσης του και έχει την μεγαλύτερη ζήτηση. Το χρώμα του είναι χαρακτηριστικό ανοικτό και κεχριμπαρένιο. Έχει κακολαιρινή εποχικότητα και κρυσταλλώνει σε 7-20 μήνες.

Εκτός από τα παραπάνω γνωστά σε όλους μας και πιο διαδεδομένα είδη μελιού, και επειδή κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει τις ιδιαιτερότητές της, παράγονται πάμπολλα είδη μελιού ακόμα.

Καθένα από αυτά έχει το μοναδικό του άρωμα, γεύση και χρώμα. Περιμένουν να τα ανακαλύψουμε αναζητώντας τους μικρούς τοπικούς μελισσοπαραγωγούς ανά τη χώρα μας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε, το μέλι καστανιάς, μέλι βαμβακιού, μέλι ακακίας, μέλι ασφάκας, ροδόδεντρου, κουμαριάς και σχεδόν κάθε άλλου άνθους μπορούν να βρουν ανθισμένο οι μέλισσες σε ικανές ποσότητες την άνοιξη και το καλοκαίρι.

 

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας μέσα από το argiro.gr!

Σας Προτείνουμε