Πίσω

Μουσακάς συνταγές: το μυστικό επιτυχίας!

Μουσακάς και συνταγες.

Αγαπώ τον μουσακά και θεωρώ πως όποιος δοκιμάζει, δεν ξεχνάει ποτέ τη συγκλονιστική γεύση του. Όμως θέλω να τον απολαμβάνω όπως ακριβώς μου αρέσει. Ελαφρύ και πεντανόστιμο κι όχι να λιποθυμώ μετά από το γεύμα. Συνταγές για το φαγητό μουσακάς υπάρχουν πολλές. Και ο καθένας έχει το μυστικό του. Πως να κάνω μουσακά, πόση ώρα ψήνουμε τον μουσακά, πως φτιάχνουμε μουσακά λαχανικών, είναι η συνταγή για μουσακά από την Αργυρώ ο καλύτερος;

Συγκέντρωσα εδώ για εσάς, το μυστικό μου και πολλά ακόμα που έχει ο μουσακάς για τις καλύτερες συνταγές που απαντάνε σε όλα τα ερωτήματά σας.

  • Μουσακά λαχανικών, με μπεσαμέλ ή χωρίς.
  • Μελιτζάνα ψητή ή τηγανιτή;
  • Πώς να αποφύγω το λάδι που λιμνάζει στο ταψί;
  • Πόση ώρα ψήνουμε τον μουσακά.

Ακολουθήστε τα και καλή επιτυχία, γιατί από δω και πέρα θα παίξει πολύ αυτή η κλασική συνταγή.

μουσακάς χωρίς τηγάνισμα με ψητες μελιτζανες
Μουσακάς χωρίς τηγάνισμα

Πώς θα αποφύγω το πολύ λάδι στο ταψί;

Για να γίνει πολύ νόστιμη η συνταγή, ο μουσακάς από την Αργυρώ πρέπει η μελιτζανί να μπει στο τηγάνι. Για να μην ρουφήξει πολύ λάδι στο τηγάνισμα η μελιτζάνα, πρέπει να μείνει για μερικές ώρες μέσα σε μπολ με αλατισμένο νερό. Μετά, στραγγίζουμε καλά τις μελιτζάνες πάνω σε απορροφητική πετσέτα και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν ελαφρά.

Απαραίτητα, πρέπει η τηγανισμένη μελιτζάνα να μείνει σε σουρωτήρι να στραγγίσει το περιττό λάδι. Καλό είναι πάνω στις μελιτζάνες που στραγγίζουν να βάλουμε βάρος, ώστε να βοηθήσουμε να φύγει όλο το περιττό λάδι στο στράγγισμα.

Εναλλακτικά ψήνω τις μελιτζάνες

Εννοείται πως μπορούμε να ψήσουμε τις μελιτζάνες αφού τις λαδώσουμε με πινέλο, μέσα σε μια λαμαρίνα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ. Σκεφτείτε ότι ακολουθεί και το ψήσιμο και πρέπει να ξέρουμε πόση ώρα ψήνουμε τον μουσακά οπότε η μελιτζάνα θα ψηθεί μέχρι μέσα.

Μελιτζάνα τηγανιτή στην κατάψυξη;

Μπορείτε μια ημέρα που έχετε χρόνο, να τηγανίσετε και να στραγγίσετε καλά τις μελιτζάνες. Μετά, σειρά σειρά με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα, τις τοποθετούμε σε μπολ και τις φυλάμε στην κατάψυξη. Μένουν αρκετούς μήνες χωρίς να αλλοιωθούν. Επίσης, ξεπαγώνουν μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι, την επόμενη φορά θα ξέρετε να απαντήσετε στο ερώτημα: πως να κάνω τον μουσακά;

Μουσακά λαχανικών;

Το αν θα χρησιμοποιήσετε κι άλλες στρώσεις λαχανικών είναι καθαρά δική σας επιλογή.

μουσακάς με εύκολη μπεσαμέλ
Μουσακάς της μανούλας

Πάντα όμως η μελιτζάνα είναι σε μεγαλύτερη αναλογία από τα υπόλοιπα λαχανικά. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός μελιτζάνα σάλτσα κιμάς και μπεσαμέλ είναι απλά αξεπέραστος.

Πως να πετύχω χρυσορόδινη και τραγανή κρούστα όταν κάνω μουσακά;

Για να πετύχετε την επιφάνεια του μουσακά, ναι μεν απαιτείται σωστό ψήσιμο αλλά θέλει και λίγη βοήθεια από εμάς. Μια τραγανή, πεντανόστιμη και χρυσορόδινη κρούστα στην επιφάνεια του, επιτυγχάνεται αν πασπαλίσουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη αναμεμιγμένη με κεφαλοτύρι, όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ.

"τεστ

Σερβίρισμα

Αφού θα ψήσετε τον μουσακά λαχανικών ή μια άλλη παραλλαγή του, θα τον αφήσετε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 45′ το λιγότερο.

Αν προσπαθήσετε να τον κόψετε νωρίτερα θα διαλυθούν τα κομμάτια. Σερβίρεται ζεστός, αλλά όχι καυτός (είναι αδύνατον να κοπεί σε κομμάτια όσο είναι καυτός) ή ιδανικά σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου αν είναι φρεσκοψημένος, εκείνη την ημέρα.

Πώς θα περιορίσω τα υγρά λαχανικών που λιμνάζουν στο ταψί αφού κόψω τον μουσακά λαχανικών;

Ένα ωραίο μυστικό για να τραβήξει τα υγρά του μουσακά λαχανικών στο ταψί είναι το εξής: Αφαιρούμε μια γωνία όσο είναι ζεστός. Στη θέση του κομματιού που αφαιρέσαμε, μπήγουμε μια χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμί. Αυτή θα απορροφήσει όλα τα υγρά του και ταυτόχρονα θα βοηθήσει αφού αφαιρέσαμε τα υγρά, στο να διατηρηθούν όλα τα κομμάτια σταθερά και ομοιόμορφα όταν τα σερβίρουμε.

Πως να κάνω πιο ελαφρύ τον μουσακά λαχανικών;

Είπαμε και προηγουμένως ότι μια ωραία λύση, είναι το ψήσιμο της μελιτζάνας ή των λαχανικών αντί του τηγανίσματος. Όμως, εκτός από την κλασική μπεσαμέλ , μπορείτε να φτιάξετε αυτή που δεν έχει γλουτένη και έχει και λιγότερα λιπαρά.

Μπορώ να φτιάξω συνταγές: μουσακάς χωρίς κιμά;

Εάν είστε vegetarian μπορείτε να απολαύσετε μουσακά λαχανικών, φτιάχνοντας την παρακάτω συνταγή

μουσακα λαχανικων χωρίς κιμά
Μουσακα λαχανικων

Μπορώ να φτιάξω μουσακάς συνταγή χωρίς γαλακτοκομικά από την Αργυρώ;

Εάν πάλι θέλετε χωρίς γαλακτοκομικά και κιμά ή ακολουθείτε vegan διατροφή, δείτε μια χορτοφαγική εκδοχή του μουσακά παρακάτω

vegan μουσακάς με κρέμα πατάτας
Μουσακας συνταγη από την Αργυρω με κρέμα πατάτας

Πόση ώρα ψήνουμε τον μουσακά;

Ακολουθούμε τις οδηγίες κάθε συνταγής.

 

Σας άρεσαν οι συνταγές για το φαγητό μουσακάς και οι παραλλαγές του; Φτιάξτε τες όλες είναι συγκλονιστικές!

Δείτε το μυστικό για να πετύχετε την καλύτερη μπεσαμέλ, αρτύσιμη ή νηστίσιμη

Με αγάπη Αργυρώ

Αν σας άρεσε το άρθρο δοκιμάστε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή.

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×