Μουσακας συνταγες: το μυστικο επιτυχίας!

Μουσακας και συνταγες.

Αγαπώ τον μουσακά και θεωρώ πως όποιος δοκιμάζει, δεν ξεχνάει ποτέ τη συγκλονιστική γεύση του. Όμως θέλω να τον απολαμβάνω όπως ακριβώς μου αρέσει. Ελαφρύ και πεντανόστιμο κι όχι να λιποθυμώ μετά από το γεύμα. Συνταγες για το φαγητο μουσακας υπάρχουν πολλές. Και ο καθένας έχει το μυστικό του. Πως να κανω μουσακα,  ποση ωρα ψηνουμε τον μουσακα, πως φτιάχνουμε μουσακα λαχανικων, είναι η συνταγη για μουσακα από την Αργυρω ο καλύτερος;

Συγκέντρωσα εδώ για εσάς, το μυστικο μου και πολλά ακόμα που έχει ο μουσακας για τις καλυτερες συνταγες που απαντάνε σε όλα τα ερωτήματά σας.

  • Μουσακα λαχανικων, με μπεσαμέλ ή χωρίς.
  • Μελιτζάνα ψητή ή τηγανιτή;
  • Πώς να αποφύγω το λάδι που λιμνάζει στο ταψί;
  • Ποση ωρα ψηνουμε τον μουσακα.

Ακολουθήστε τα και καλή επιτυχία, γιατί από δω και πέρα θα παίξει πολύ αυτή η κλασική συνταγή.

μουσακάς χωρίς τηγάνισμα με ψητες μελιτζανες
Μουσακάς χωρίς τηγάνισμα

Πώς θα αποφύγω το πολύ λαδι στο ταψι;

Για να γίνει πολύ νόστιμη η συνταγη ο μουσακας από την Αργυρω πρέπει η μελιτζανα να μπει στο τηγανι. Για να μην ρουφήξει πολύ λαδι στο τηγάνισμα η μελιτζανα, πρέπει να μείνει για μερικές ώρες μέσα σε μπολ με αλατισμένο νερο. Μετά, στραγγίζουμε καλά τις μελιτζανες πάνω σε απορροφητική πετσέτα και τις τηγανίζουμε σε καυτό λαδι να ροδίσουν ελαφρά.

Απαραίτητα, πρέπει η τηγανισμένη μελιτζανα να μείνει σε σουρωτηρι να στραγγίσει το περιττό λαδι. Καλό είναι πάνω στις μελιτζανες που στραγγίζουν να βάλουμε βάρος, ώστε να βοηθήσουμε να φύγει όλο το περιττό λαδι στο στράγγισμα.

Εναλλακτικά ψήνω τις μελιτζανες

Εννοείται πως μπορούμε να ψήσουμε τις μελιτζανες αφού τις λαδώσουμε με πινέλο, μέσα σε μια λαμαρινα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ. Σκεφτείτε ότι ακολουθεί και το ψήσιμο και πρέπει να ξέρουμε ποση ωρα ψηνουμε τον  μουσακα οπότε η μελιτζανα θα ψηθεί μέχρι μέσα.

Μελιτζανα τηγανιτή στην κατάψυξη;

Μπορείτε μια ημέρα που έχετε χρόνο, να τηγανίσετε και να στραγγίσετε καλά τις μελιτζανες. Μετά, σειρά σειρά με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα, τις τοποθετούμε σε μπολ και τις φυλάμε στην κατάψυξη. Μένουν αρκετούς μήνες χωρίς να αλλοιωθούν. Επίσης, ξεπαγώνουν μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι, την επόμενη φορά θα ξέρετε να απαντήσετε στο ερώτημα: πως να κανω τον μουσακα;

Μουσακα λαχανικων;

Το αν θα χρησιμοποιήσετε κι άλλες στρώσεις λαχανικών είναι καθαρά δική σας επιλογή.

μουσακάς με εύκολη μπεσαμέλ
Μουσακάς της μανούλας

Πάντα όμως η μελιτζανα είναι σε μεγαλύτερη αναλογία από τα υπόλοιπα λαχανικα. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός μελιτζανα σαλτσα κιμας και μπεσαμέλ είναι απλά αξεπέραστος.

Πως να πετύχω χρυσορόδινη και τραγανή κρούστα όταν κανω μουσακα;

Για να πετύχετε την επιφάνεια του μουσακά, ναι μεν απαιτείται σωστό ψήσιμο αλλά θέλει και λίγη βοήθεια από εμάς. Μια τραγανή, πεντανόστιμη και χρυσορόδινη κρούστα στην επιφάνεια του μουσακά, επιτυγχάνεται αν πασπαλίσουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη αναμεμιγμένη με κεφαλοτύρι, όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ.

Σερβίρισμα

Αφού θα ψήσετε τον μουσακα λαχανικων ή μια άλλη παραλλαγή του, θα τον αφήσετε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 45′ το λιγότερο.

Αν προσπαθήσετε να τον κόψετε νωρίτερα θα διαλυθούν τα κομμάτια. Σερβίρεται ζεστός, αλλά όχι καυτός (είναι αδύνατον να κοπεί σε κομμάτια όσο είναι καυτός) ή ιδανικά σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου αν είναι φρεσκοψημένος, εκείνη την ημέρα.

Πώς θα περιορίσω τα υγρά λαχανικών που λιμνάζουν στο ταψι αφού κόψω τον μουσακα λαχανικων;

Ένα ωραίο μυστικό για να τραβήξει τα υγρά του μουσακα λαχανικων στο ταψι είναι το εξής: Αφαιρούμε μια γωνία όσο είναι ζεστός. Στη θέση του κομματιού που αφαιρέσαμε, μπήγουμε μια χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμι. Αυτή θα απορροφήσει όλα τα υγρά του μουσακα λαχανικων και ταυτόχρονα θα βοηθήσει αφού αφαιρέσαμε τα υγρά, στο να διατηρηθούν όλα τα κομμάτια σταθερά και ομοιόμορφα όταν τα σερβίρουμε.

Πως να κανω πιο ελαφρύ τον μουσακα λαχανικων;

Είπαμε και προηγουμένως ότι μια ωραία λύση, είναι το ψήσιμο της μελιτζάνας ή των λαχανικών αντί του τηγανίσματος. Όμως, εκτός από την κλασική μπεσαμέλ , μπορείτε να φτιάξετε αυτή που δεν έχει γλουτένη και έχει και λιγότερα λιπαρά.

Μπορώ να φτιάξω συνταγες μουσακας χωρίς κιμά;

Εάν είστε vegetarian μπορείτε να απολαύσετε μουσακα λαχανικων, φτιάχνοντας την παρακάτω συνταγή

μουσακα λαχανικων χωρίς κιμά
Μουσακα λαχανικων

Μπορώ να φτιάξω μουσακας συνταγη χωρίς γαλακτοκομικά από την Αργυρω;

Εάν πάλι θέλετε χωρίς γαλακτοκομικά και κιμά ή ακολουθείτε vegan διατροφή, δείτε μια χορτοφαγική εκδοχή του μουσακά παρακάτω

vegan μουσακάς με κρέμα πατάτας
Μουσακας συνταγη από την Αργυρω με κρέμα πατάτας

Ποση ωρα ψηνουμε τον μουσακα;

Ακολουθούμε τις οδηγίες κάθε συνταγής.

 

Σας άρεσαν οι συνταγες για το φαγητό μουσακας και οι παραλλαγές του; Φτιάξτε τες όλες είναι συγκλονιστικές!

Δείτε το μυστικο για να πετύχετε την καλύτερη μπεσαμέλ, αρτύσιμη ή νηστίσιμη

Με αγάπη Αργυρω

Αν σας άρεσε το άρθρο δοκιμάστε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγη.