Πίσω

Σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή: Όλα τα μυστικά!

Μυστικά για σπιτικό παγωτό

Εδώ θα βρείτε όλα τα μυστικά για να φτιάξετε, να σερβίρετε και να απολαύσετε το κλασικό και αξεπέραστο σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή.

  • Όταν φτιάχνουμε παγωτό ταυτόχρονα παγώνουμε ένα μεταλλικό σκεύος – παγωνιέρα στην κατάψυξη, ούτως ώστε όταν βάλουμε μέσα το χτυπημένο, μαλακό, ακόμα, παγωτό, να μη λιώσει σε κρέμα.
  • Όσο πιο πολύ αφήσουμε το παγωτό, δηλαδή να μην το καταναλώσουμε αμέσως αλλά καλύτερα την επόμενη μέρα, τόσο πιο ωραία σύσταση θα έχει και ενώνονται καλύτερα οι γεύσεις και τα αρώματα.
  • Για να σερβίρετε το παγωτό πιο εύκολα αφήστε το για 5′-10′ σε θερμοκρασία δωματίου και βουτήξτε το scoop σε ζεστό νερό πριν πάρετε ποσότητα παγωτού.
  • Περνώντας τη βάση – κρέμα παγωτού από από λεπτή σήτα, πετυχαίνουμε λεία υφή.

Μυστικά για παγωτό χωρίς παγωτομηχανή

Θέλουμε να φτιάξουμε σπιτικό παγωτό, δεν έχουμε όμως δική μας παγωτομηχανή, για να χτυπήσει και να παγώσει ταυτόχρονα και ομοιόμορφα την κρέμα για το παγωτό.

Αλλά θέλουμε το παγωτό μας να γίνει απαλό και αφράτο σαν και αυτό που βγάζει η παγωτομηχανή.

Μια γεύση ανεξίτηλη που μεγαλώσαμε μαζί της. Η γλύκα της βανίλιας και το άρωμα του κακάο ακόμα είναι χαραγμένα στην γευστική μου μνήμη. Θυμάμαι ακόμα μικροσκοπικά κρυσταλλάκια παγωτού να λιώνουν γλυκά στο στόμα.

Πώς φτιάχνουμε σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή;

Κάνουμε αυτό που έκαναν παλιά οι νοικοκυρές κι έφτιαχναν μοναδικό σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή. Ακολουθούμε δηλαδή την παλιά μέθοδο.

Κάθε συνταγή για σπιτικό παγωτό μας δίνει οδηγίες για υλικά και τρόπο παρασκευής πολύ απλό σε γενικές γραμμές.

Όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία παρασκευής (σύμφωνα πάντα με την κάθε συνταγή που ακολουθούμε), παγώνουμε την κρέμα του παγωτού στην κατάψυξη ώστε να σφίξει. Να κάνει σώμα, δηλαδή να αρχίσει να σταθεροποιείται.

Τότε, με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε το μισοπαγωμένο παγωτό να αφρατέψει για 3´-4′.

Ξαναπαγώνουμε το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι πάλι να αρχίσει να σταθεροποιείται.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και 3 και 4 φορές.  Δηλαδή πάγωμα στην κατάψυξη, αφράτεμα με μίξερ χειρός και ξανά πάγωμα.

Αυτό πρέπει να το κάνουμε όσες φορές χρειαστεί, βλέποντας και κρίνοντας, κάθε φορά που βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη, την υφή του.

Σαν αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας, είναι το παγωτό μας να αποκτήσει μια αφράτη και χωρίς κρυστάλλους υφή και να γίνει απαλό και βελούδινο ταυτόχρονα. 

Βέβαια οι καταψύξεις των ψυγείων στα σπίτια μας είναι πολύ δυνατές γι’ αυτό το παγωτό αν μείνει αρκετές ημέρες σφίγγει.

Αφήστε το να σταθεί για λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε κι απολαύστε το γιατί παγωτό σαν της μαμάς δεν υπάρχει!

Συνταγές για σπιτικό παγωτό

Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία, μπορείτε να φτιάξετε τις παρακάτω συνταγές για σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή

Frozen yogurt παγωτό με στέβια και φρέσκια φράουλα

Eύκολο παγωτό χωρίς ζάχαρη. Φτιάξτε το και σερβίρετέ το μετά από το γεύμα, θα ξετρελαθείτε!

frozen yogurt παγωτό με στέβια
Frozen yogurt παγωτό με στέβια και φρέσκια φράουλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Παγωτό βανίλια

Γιατί όλοι μεγαλώσαμε με αυτό το σπιτικό παγωτό βανίλια, που σκάνε κρυσταλλάκια στο στόμα και έχει άρωμα μαμάς και καλοκαιριού μαζί!

Εύκολο παγωτό σπιτικό
Εύκολο παγωτό βανίλια με ζαχαρούχο γάλα της Αργυρώς

Σπιτικό παγωτό βανίλια χωρίς αυγό

Εύκολο και γρήγορο παγωτό με κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση βανίλιας, που μπορεί να γίνει με ή χωρίς παγωτομηχανή!

Παγωτό βανίλια χωρίς αυγά - Παγωτό βανίλια
Παγωτό βανίλια χωρίς αυγά της Αργυρώς

Παγωτό χαλβά

Γλυκιά γεύση, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ταχίνι, μέλι και αμύγδαλα θα σας γεμίσουν ενέργεια!

παγωτό χαλβάς
Παγωτό χαλβά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Παγωτό κακάο

Ένα παγωτό όνομα και πράγμα! Φτιάξτε αυτό το σπιτικό παγωτό κακάο, με ή χωρίς παγωτομηχανή και θα απολαύσετε τη βελούδινη υφή του και την εκπληκτική του γεύση!

σπιτικό παγωτό κακάο με ή χωρίς παγωτομηχανή
Σπιτικό παγωτό κακάο με ή χωρίς παγωτομηχανή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Διαβάστε περισσότερα μυστικά για τέλεια μαγειρέματα εδώ!

Παρακάτω θα βρείτε και όλα τα μυστικά για τέλειες κρέπες:

Τα μυστικά
μυστικά για τέλειες κρέπες

Ποια γεύση παγωτού εσείς προτιμάτε;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται