Πίσω

Μαγια νωπη: Ενεργοποιηση της για ζαχαροπλαστικη και μαγειρικη

Θέλετε να ενεργοποιήσετε σωστά τη νωπη μαγιά πριν την προσθέσετε στο αλεύρι για τη ζύμη ; Τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές μου για τη σωστή ενεργοποίηση της .

Η θερμοκρασια

Η χλιαρή θερμοκρασία και κυρίως η θερμοκρασία 35 με 40 °C είναι ιδανική για την ενεργοποιηση. Αντέχει και λίγο παραπάνω βέβαια, αλλά οι περισσότεροι δεν έχετε θερμόμετρα στο σπίτι. Όμως, αν τα υγρά που θα ρίξουμε για να την ενεργοποιήσουμε ξεπερνούν τους 50 ° C τότε καίγεται και καταστρέφονται οι ζυμομύκητες. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα ενεργοποιηθεί και η ζύμη δεν θα φουσκώσει ποτέ. Αντίθετα, αν είναι η θερμοκρασία χαμηλότερη  από 20 ° C, ελαχιστοποιεί το ξύπνημα της, με αποτέλεσμα να αργήσει πάρα πολύ να ενεργοποιηθεί. Γι’ αυτό σας λέω ότι η ιδανική θερμοκρασία είναι ανάμεσα στους 35 – 40° C.
μαγιά ενεργοποίηση

Κάθε κύβος 25 γραμ. νωπής μαγιάς αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι 8 γραμ. ξηρής

Όταν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε  σε μια συνταγή δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε νωπή η ξηρή όπως ζητάει η κάθε συνταγή. Και τα δύο είδη κάνουν την ίδια δουλειά στο τέλος. Γι’ αυτό, αν πρέπει να αντικαταστήσετε τη νωπή με αποξηραμένη, να θυμάστε ότι κάθε κύβος νωπής μαγιάς 25 γραµ. αντιστοιχεί σε 1 φακελάκι ξηρής μαγιάς 8 ή 9 γραµ., ανάλογα με την κάθε εταιρεία.

Ενεργοποίηση για νωπή μαγια

Για να ενεργοποιήσουμε τη φρέσκια/νωπή μαγιά, τη θρυμματιζουμε με τα δακτυλα  σε ένα μπολάκι, την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Ρίχνουμε λίγο νερό και ανακατευουμε με κουταλι να διαλυθει. Πασπαλιζουμε με λιγο αλευρι  ανακατεύουμε να ομογενοποιηθει.  Έτσι δημιουργείται ένας χυλός. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′-15΄’ να ενεργοποιηθεί χωρίς να κουνήσουμε το μπολ και να ανασηκώσουμε την μεμβράνη. Όταν φουσκωσει ελαφρα και βγουν φυσαλιδες στην επιφάνεια, είναι έτοιμη και τότε την προσθέτουμε στο αλεύρι. Αν δεν βάλετε ζάχαρη μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές αλεύρι στην ενεργοποίησή της. Κι αυτό γιατί αγαπάει να τρέφεται με σάκχαρα. Τα σάκχαρα της ζάχαρης αλλά και τα σάκχαρα του αλευριού είναι ιδανικά για το τάισμα και την ενεργοποίησή της. Σε αυτή την περίπτωση θα πάρει 10-15′ επιπλέον μέχρι να ενεργοποιηθεί και να ξυπνήσει.

 

Ενεργοποίηση για ξερή

Με την ξηρή  τα πράγματα είναι πιο απλά. Την ανακατεύουμε – σκόνη κατευθείαν μέσα στο αλεύρι και αυτό που προσέχουμε είναι να μη βάλουμε το αλάτι που απαιτεί η συνταγή στο ίδιο μείγμα. Δεν πρέπει δηλαδή ποτέ να έρχεται σε απευθείας επαφή το αλάτι με την . Το αλάτι το προσθέτουμε αφού το διαλύσουμε στο νερό της συνταγής. Όταν σχηματίσουμε τη ζύμη μας, την αφήνουμε σκεπασμένη, σε ζεστό σημείο για να φουσκώσει.

 

 

Ξ

 

Ξηρή ή νωπή. Ποια η διαφορά;

Νωπή

Τη φρέσκια  τη βρίσκουμε στο εμπόριο στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε συσκευασία των 25 γραµ. και έχει μικρή διάρκεια ζωής.

Ξηρή

Την ξηρή, τη βρίσκουμε σε μορφή σκόνης και σε φακελάκια των 8 ή 9 γραμμαρίων. Η ξηρή  προέρχεται από τη νωπή που έχει αφαιρεθεί η υγρασία της. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι πολύ εύκολη στην χρήση αφού την προσθέτουμε στα στερεά υλικά απευθείας.

Μαθε περισσοτερα μυστικα

 

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται