Εσείς, φορέσατε το “Μαρτάκι” σας;

Ο Μάρτης, ή μαρτάκι ή Μαρτιά, είναι το γνωστό σε όλους μας βραχιολάκι, φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή, που φορούν τα παιδιά στο χέρι τους από την αρχή έως το τέλος του Μαρτίου. Βέβαια αυτό το βραχιολάκι είναι τόσο αγαπημένο έθιμο που όλοι μας λίγο πολύ θέλουμε και το βάζουμε στο χέρι μας.

Σύμφωνα με την παράδοση, το βραχιολάκι αυτό, προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.

Το έθιμο αυτό έχει πολύ παλιές ρίζες από την Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα από τα Ελευσίνια Μυστήρια, καθώς οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Έτσι, σε μερικές περιοχές τον Μάρτη τον φοράνε στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτουν.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο.

Σε κάποιες άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να το πάρουν τα πτηνά για να χτίσουν τη φωλιά τους.

Αλλού το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες για να καεί μαζί τους. Σε άλλα μέρη το έκαιγαν στις φωτιές που άναβαν για το κάψιμο του Ιούδα.

https://www.argiro.gr/2019/03/eseis-foresate-martaki-sas/