Μαγειρεύουμε με το θερμόμετρο μαγειρικής-Θερμοκρασίες ψησίματος και μαγειρέματος

Οι περισσότεροι από εμάς, καταλαβαίνουμε ότι το φαγητό μας ψήθηκε ή μαγειρεύτηκε σωστά, εμπειρικά ή ακολουθώντας τους χρόνους ψησίματος που υποδεικνύει η κάθε συνταγή.

Το ξέρετε ότι πέρα από τον εμπειρικό αυτό τρόπο, η ένδειξη ενός θερμομέτρου μπορεί να μας πει ακριβώς σε τι κατάσταση είναι το κρέας που ψήνουμε, το κέικ στο φούρνο μας ή ακόμα και η καραμέλα που ετοιμάζουμε;

Με πολύ μεγάλη ακρίβεια ένα θερμόμετρο τροφίμων μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά! Και ο σωστός τρόπος δεν είναι άλλος από το να τοποθετήσουμε τον αισθητήρα του θερμόμετρου στο πιο κεντρικό σημείο, στην καρδιά του κρέατος, του κέικ ή όποιου άλλου υλικού ή παρασκευής θέλουμε να μετρήσουμε τη θερμοκρασία.

Στους παρακάτω πίνακες, θα βρείτε τις διάφορες θερμοκρασίες που θα πρέπει να γράφει το θερμόμετρό σας, ανάλογα με το τι ετοιμάζετε στην κουζίνα σας.

Έτσι δεν θα ξανά αναρωτηθείτε: «Είναι άραγε έτοιμο;»

 

Θερμοκρασίες Κρεάτων
-Σωστά ψημένο74°CΚοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια
-Rare52°CΜοσχάρι, αρνί
-Medium60°CΜοσχάρι, αρνί
-Well done71°CΜοσχάρι, αρνί
-Medium63°CΨητό χοιρινό, χοιρινές μπριζόλες και παϊδάκια
-Well done71°CΨητό χοιρινό, χοιρινές μπριζόλες και παϊδάκια
-Σωστά ψημένο60°CΨάρι

 

Θερμοκρασίες Ζαχαρoπλαστικής
-Σωστό ψήσιμο95-98°CΑπλό Κέικ
-Σωστό ψήσιμο98-100°CΚέικ με φρούτα
-Ανάλογα με το πόσο βαριά είναι η ζύμη77-93°CΨωμιά
-Λιωμένο και κρύο29-32°CΒούτυρο
-Μαλακωμένο18-19°CΒούτυρο
-Μαγιά41-46°CΘερμοκρασία νερού
-Θερμοκρασία δεσίματος105°CΜαρμελάδες
-Δέσιμο110-112°CΣιρόπι
-Στέκεται118-120°CΚαραμέλα
-Σκληρό και σπάει149-154°CΓλειφιτζούρια

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε (και να γράφουμε) περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του.

Σας Προτείνουμε