Μαγειρεύουμε με το θερμόμετρο μαγειρικής-Θερμοκρασίες ψησίματος και μαγειρέματος

Οι περισσότεροι από εμάς, καταλαβαίνουμε ότι το φαγητό μας ψήθηκε ή μαγειρεύτηκε σωστά, εμπειρικά ή ακολουθώντας τους χρόνους ψησίματος που υποδεικνύει η κάθε συνταγή.

Το ξέρετε ότι πέρα από τον εμπειρικό αυτό τρόπο, η ένδειξη ενός θερμομέτρου μπορεί να μας πει ακριβώς σε τι κατάσταση είναι το κρέας που ψήνουμε, το κέικ στο φούρνο μας ή ακόμα και η καραμέλα που ετοιμάζουμε;

Με πολύ μεγάλη ακρίβεια ένα θερμόμετρο τροφίμων μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά! Και ο σωστός τρόπος δεν είναι άλλος από το να τοποθετήσουμε τον αισθητήρα του θερμόμετρου στο πιο κεντρικό σημείο, στην καρδιά του κρέατος, του κέικ ή όποιου άλλου υλικού ή παρασκευής θέλουμε να μετρήσουμε τη θερμοκρασία.

Στους παρακάτω πίνακες, θα βρείτε τις διάφορες θερμοκρασίες που θα πρέπει να γράφει το θερμόμετρό σας, ανάλογα με το τι ετοιμάζετε στην κουζίνα σας.

Έτσι δεν θα ξανά αναρωτηθείτε: «Είναι άραγε έτοιμο;»

Θερμοκρασίες Κρεάτων
Σωστά ψημένο74°CΚοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια
Rare52°CΜοσχάρι, αρνί
Medium60°CΜοσχάρι, αρνί
Well done71°CΜοσχάρι, αρνί
Medium63°CΨητό χοιρινό, χοιρινές μπριζόλες και παϊδάκια
Well done71°CΨητό χοιρινό, χοιρινές μπριζόλες και παϊδάκια
Σωστά ψημένο60°CΨάρι

 

Θερμοκρασίες Ζαχαρπλαστικής
Σωστό ψήσιμο95-98°CΑπλό Κέικ
Σωστό ψησιμο98-100°CΚέικ με φρούτα
Ανάλογα με το πόσο βαριά είναι η ζύμη77-93°CΨωμιά
Λιωμένο και κρύο29-32°CΒούτυρο
Μαλακωμένο18-19°CΒούτυρο
Μαγιά41-46°CΘερμοκρασία νερού
Θερμοκρασία δεσίματος105°CΜαρμελάδες
Δέσιμο110-112°CΣιρόπι
Στέκεται118-120°CΚαραμέλα
Σκληρό και σπάει149-154°CΓλειφιτζούρια

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε (και να γράφουμε) περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του.

Σας Προτείνουμε