Πίσω

Η ημέρα της Μητέρας

Η γιορτή της μητέρας από την αρχαιότητα

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

γιορτή της μητέρας

Διαφήμιση

"Mothering Sunday"

Πολύ αργότερα, στην Αγγλία του 1600, εμφανίστηκε μία νεότερη εκδοχή, η αποκαλούμενη “Mothering Sunday”.  Γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής και ήταν προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Διαφήμιση

Η γιορτή της ημέρας σήμερα

Στη σύγχρονη Χριστιανική Ελλάδα, ορίστηκε πρώτη φορά το 1929 να τιμάται η γιορτή της μητέρας την Υπαπαντή, στις 2 Φεβρουαρίου. Όμως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 , η γιορτή μεταφέρθηκε στη 2η Κυριακή του Μαΐου, όπως εορταζόταν τότε και στην Αμερική.

γιορτή της μητέρας

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Τι καλύτερο για την ημέρα της μητέρας να φτιάξετε ένα εύκολο και πεντανόστιμο κέικ μαζί με τα παιδιά σας. Δείτε εδώ τη συνταγή:

Διαφήμιση

Ποιο κέικ θα φτιάχνατε για τη γιορτή της μανούλας;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται