10 ταινίες για το φαγητό που σίγουρα θα σου ανοίξουν την όρεξη

10 ταινίες με θέμα το φαγητό που θα σας αποσπάσουν στην καραντίνα

Οι μέρες που διανύουμε μας δοκιμάζουν αρκετά. Η πρώτη καραντίνα για το 2021 είναι εδώ. Δοκιμάζονται τα νεύρα και αντοχές μας. Με τον εργασιακό χώρο, το κράτος και την κυβέρνηση να μας υπενθυμίζουν να μείνουμε σπίτι, δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος από το ανοίξουμε την τηλεόραση και να απολαύσουμε ταινίες με τρομερό ενδιαφέρον. Ιδίως όταν αυτή η ταινία μιλάει για την αγάπη να είναι τα πράγματα ψημένα, στον ατμό, σοταρισμένα ακόμα και ζυμωμένα.

Για να σας βγάλουμε από τη διαδικασία της αναζήτησης ανάμεσα σε ένα τεράστιο όγκο ταινιών στο Netflix ή και αλλού, ψάξαμε και βρήκαμε για εσάς τις καλύτερες ταινίες φαγητού. Ταινίες που δείχνουν πώς η αγάπη μας για το φαγητό σε όποια μορφή του, αν συνδυαστεί με μία ωραία, καλοσκηνοθετημένη υπόθεση, μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους γεύσης, απόλαυσης.

Άλλωστε οι ταινίες που περιέχουν φαγητό είναι αυτές που ενεργοποιούν τις σιελογόνους μας. Μπορούν να μας κάνουν να πεθυμήσουμε παλιές και αγαπημένες οικογενειακές συνταγές. Αλμυρές και γλυκές συνταγές διαδέχονται η μία την άλλη. Γκουρμέ γεύσεις, comfort food, πίτσες, μπέργκερ, ντόνατ και τούρτες είναι μόνο οι κλασικές επιλογές. Επιλογές τις οποίες δεν αναφέρουμε ιδιαίτερα εδώ. Οι ταινίες που ακολουθούν και που κρίνονται ως ταινίες φαγητού, είναι αυτές που ενεργοποιούν τις αισθήσεις μας μέσα από το φαγητό. Το σινεμά, άλλωστε αγαπά το καλό φαγητό και φροντίζει να περιλαμβάνει πολλές φαντασμαγορικές συνταγές και πιάτα σε αρκετές σκηνές του.

Από την άλλη, οι ταινίες φαγητού λένε και πολλά αναφορικά με τη γαστρονομία κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά τον πολιτισμό της. Έτσι, προχωράμε και εμείς, ως θεατές, σε συγκρίσεις αλλά και ένα είδος ταύτισης μαζί τους. Μέσα από τις ταινίες που οι δημιουργοί μας φέρνουν σε πρώτο πλάνο το φαγητό, είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε την οικονομική κατάσταση της χώρας, τον πολιτισμό της και πολλά ακόμα.

Ποιες ταινίες φαγητού να δω;

Υπάρχουν εκατοντάδες ταινίες φαγητού εκεί έξω που αξίζουν να τις δεις αλλά και άλλες που θα ήταν καλό να τις αποφύγεις. Ο διαχωρισμός των δύο ειδών γίνεται πάντα βάσει των ενστίκτων μας και της αισθητικής του καθενός. Ωστόσο, μία ταινία φαγητού θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποια βασικά χαρακτηριστικά.

Ένα από αυτά σίγουρα αφορά τις ταινίες που περιβάλλονται γύρω από το φαγητό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι χαρακτήρες της να έχουν σχέση με το φαγητό. Έτσι, θα παρατηρούμε και θα προβάλλεται η σημασία της γαστρονομίας στη ζωή τους. Ένα δεύτερο, επιπλέον, χαρακτηριστικό είναι οι ταινίες φαγητού που προβάλλουν περισσότερο τη χαρά, την απόλαυση και την ηδονή όταν μαγειρεύει κανείς το τέλειο δείπνο ή απολαμβάνει ένα ζεστό οικογενειακό γεύμα με φίλους. Φυσικά όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός πως σε όλες τις ταινίες φαγητού θα πρέπει το βασικό θέμα, η γαστρονομία και η κουζίνα, να προβάλλονται καλαίσθητα. Έτσι, ο κάθε θεατής, αποκτά ξαφνικά τη λαχτάρα της γεύσης όλων όσων είδε.

Ας αφεθούμε λοιπόν στους δημιουργούς αυτών των ταινιών φαγητών και ας ξεκινήσουμε το γαστρονομικό μας ταξίδι στην 7η Τέχνη.
Γιατί τώρα ιδίως είναι η ώρα που τις χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Burnt

Ο Άνταμ Τζόουνς (Bradley Cooper) είναι ένας Chef που κατέστρεψε την καριέρα του με τα ναρκωτικά αλλά και τη συμπεριφορά αλλά ντίβα. Ωστόσο, αλλάζει και μετά την αποτοξίνωση επιστρέφει στο Λονδίνο, αποφασισμένος να εξιλεωθεί. Αιχμή του δόρατος το κορυφαίο εστιατόριο που μπορεί να κερδίσει τρία αστέρια Michelin.

Big Night

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1950 στο Νιου Τζέρσει. Δύο αδέλφια διαθέτουν και διευθύνουν ένα ιταλικό εστιατόριο. Οι επιχειρήσεις όμως δεν πηγαίνουν καλά, όταν ένα ιταλικό εστιατόριο ανοίγει απέναντί τους, ανταγωνίζοντάς τους. Σε μία ύστατη προσπάθεια σωτηρίας του δικούς του μαγαζιού, τα δύο αδέλφια σχεδιάζουν να θέσουν σε μία βραδιά ένα απίστευτο μενού με πανέμορφα πιάτα.

Chef

Ένας επιτυχημένος και επικεφαλής Chef εγκαταλείπει τη δουλειά του σε ένα εστιατόριο και αγοράζει ένα μία κινητή καντίνα. Προσπαθεί δηλαδή εκ νέου να βρει τη δημιουργικότητά του πάνω στο επάγγελμα του. Ταυτόχρονα επιχειρεί να έρθει πιο κοντά με την αποξενωμένη πλέον οικογένειά του.

Haute Cuisine

Η ιστορία της Danièle Delpeuch και πώς ορίστηκε ως ο private Chef του François Mitterrand.

Η Hortense Laborie (Catherine Frot), διάσημη Chef από το Périgord, εκπλήσσεται όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Jean d’Ormesson) την διορίζει ως προσωπική του μαγείρισσα, υπεύθυνη για τη δημιουργία όλων των γευμάτων του στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Παρά τη γεμάτη φθόνο και δυσαρέσκεια αντιμετώπιση από το υπόλοιπο προσωπικό της κουζίνας, η Hortense καθιερώνεται γρήγορα, χάρη στο αδάμαστο πνεύμα της. Η αυθεντικότητα της μαγειρικής της σύντομα σαγηνεύει τον Πρόεδρο, αλλά οι διάδρομοι της εξουσίας είναι γεμάτοι παγίδες…

Lunch Box

Ένα λάθος κατά την παράδοση φαγητού του συστήματος lunchbox της Βομβάης, ενώνει μία νέα νοικοκυρά με έναν ηλικιωμένο άνδρα. Ο άνδρας στο τέλος της ζωής του, χτίζει μαζί με την νεαρά ένα φανταστικό κόσμο μέσα από τις σημειώσεις που παραδίδονται απευθείας στο lunchbox.

Soul Kitchen

Για τον Ελληνογερμανό Ζήνο Καζαντζάκη, όλα πάνε στραβά. Το γκουρμέ μενού του εστιατορίου στο Αμβούργο που του ανήκει κάνει και τους λιγοστούς πελάτες του να μην το επιλέγουν. Η γυναίκα της ζωής του βρίσκει δουλειά στη Σανγκάη, εγκαταλείποντάς τον και ο ίδιος αναγκάζεται να προσλάβει τον αδελφό του ως μάνατζερ υπό κάποιους συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους.

Ο Charlie και το εργοστάσιο της σοκολάτας

Ένα μικρό αγόρι κερδίζει μια περιοδεία μέσα από το πιο υπέροχο εργοστάσιο σοκολάτας στον κόσμο, με επικεφαλής τον πιο ασυνήθιστο κατασκευαστή καραμελών στον κόσμο.

My Big Fat Greek Wedding

Για τέλος, έχουμε την ταινία που κάθε Έλληνας είτε έχει δει είτε πρέπει να δει. Η Νία Βαρντάλος, μαζί με την οικογένειά της ζουν στις Η.Π.Α. και διατηρούν ένα ελληνικό εστιατόριο με το όνομα “Dancing Zorbas”. Παράλληλα, η οικογένειά της, φροντίζει να μην ξεχνά ποτέ τα ελληνική ήθη και έθιμα. Έτσι, όταν η Τούλα ερωτεύεται τον Ίαν, έναν Αμερικανό, οι γονείς της αποτελούν εμπόδιο. Η σχέση τους προχωρά αλλά περνά και απίστευτες δοκιμασίες, μέχρι να λάβουν την ευχή της ελληνικής οικογένειας για τον πολυπόθητο γάμο τους.

Δες και άλλες ταινίες με φαγητό που θα σε εμπνεύσουν και θα σε κάνουν να τις λιγουρευτείς

https://www.argiro.gr/2021/02/fagito-kai-sinema/