1. Αν τα τσουρέκια είναι πολλά τα ψήνουμε στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C.
2. Πάντα πρέπει να ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά στην μέση του ψησίματος για ομοιόμορφο ρόδινο αποτέλεσμα.
3. Αν δεν έχετε αέρα, ψήστε στις αντιστάσεις. Βάζουμε το ταψί στην κάτω σχάρα και ψήνουμε ένα – ένα ταψί κάθε φορά.
4. Πάντα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στις λαμαρίνες.
Μέγεθος τσουρεκιών και χρόνος ψησίματος
Αν τα τσουρέκια είναι μεγάλα σε μέγεθος, γύρω στο 1 κιλό, θέλουν ψήσιμο για περίπου 40′. Αν είναι μικρότερα σε μέγεθος, ο χρόνος ποικίλει πάντα, ανάλογα με το μέγεθος. Ένα μικρό τσουρέκι 300 γραμμαρίων θέλει περίπου 20′ ψήσιμο και ένα τσουρέκι 700 γραμ. θέλει περίπου 30′ ψήσιμο.
Γιατί τρίβονται και ξεραίνονται τα τσουρέκια;
Όταν τρίβεται και ξεραίνεται το τσουρέκι, σημαίνει ότι η ζύμη σου χρειάζεται περισσότερα λιπαρά. Κράτα το τσουρέκι σου αφράτο και μαλακό. Ποτέ δεν κόβουμε τα τσουρέκια, αν δεν κρυώσουν πρώτα γιατί θα ξεραθούν γρήγορα και θα τρίβονται.
Πώς θα κάνω γυαλιστερά τσουρέκια που δεν ξεραίνονται, αφού ψηθούν;
Πώς θα παραμείνουν μαλακά μετά το ψήσιμο;
Ένα ωραίο μυστικό για γυαλιστερά και μαλακά τσουρέκια στα αρτοποιεία, είναι η υγρασία από τους φούρνους με ατμό. Στο σπίτι λοιπόν τοποθετούμε ταψάκι με καυτό νερό κάτω κάτω στο φούρνο την ώρα που ψήνουμε τα τσουρέκια. Οι υδρατμοί θα γυαλίσουν τη ζύμη των τσουρεκιών και θα τα διατηρήσουν μαλακά στο εσωτερικό τους αφού ψηθούν. Παράλληλα βοηθούν στο φούσκωμα του τσουρεκιού.
Όταν τα βγάζουμε από το φούρνο πρέπει να έχουν ροδοκοκκινίσει και να είναι μαλακά στην αφή. Έτσι θα κρατήσουν υγρασία και θα είναι μαλακά στο κέντρο. Αν τα παραψήσετε θα σκληρύνει η κόρα τους και θα στεγνώσουν στην καρδιά τους.