Τι κάνει η αμμωνία στα κουλουράκια;
Η αμμωνία είναι διογκωτικό υλικό (λευκή σκόνη αμμωνίας) που φουσκώνει τα πασχαλινά κουλουράκια και δίνει αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά της. Αν δεν σου αρέσει αυτή η μυρωδιά αμμωνίας, μπορείς να αντικαταστήσεις με baking powder που κάνει την ίδια δουλειά, χωρίς την μυρωδιά της αμμωνίας.
Τι κάνω όταν η ζύμη τρίβεται;
Όταν η ζύμη τρίβεται σημαίνει ότι έχει παραπάνω αλεύρι. Δηλαδή χρειάζεται περισσότερη υγρασία για να πλάθεται σωστά. Καμία φορά, η διαφορετική μάρκα αλευριού, μπορεί να απαιτεί ελάχιστα λιγότερο αλεύρι. Γι’ αυτό πάντα σας λέω να κρατάτε 1-2 κουταλιές αλεύρι για το τέλος κι αν χρειαστεί να το προσθέσετε.
Να θυμάστε ότι για να μην τρίβεται η ζύμη για κουλουράκια πρέπει να είναι μαλακή, απαλή, βουτυράτη και εύπλαστη.
Τι αλεύρι βάζουμε στα κουλουράκια;
Ιδανικό αλεύρι για κουλουράκια είναι το μαλακό αλεύρι ή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Τι βούτυρο βάζω στα κουλουράκια;
Με ρωτάτε συνέχεια ποιο βούτυρο να χρησιμοποιήσετε στα κουλουράκια. Και εγώ πάντα σας απαντώ, να χρησιμοποιήσετε το βούτυρο που σας αρέσει να τρώτε. Εμένα προσωπικά μου αρέσει και το φρέσκο βούτυρο που έχει έντονο άρωμα αλλά και το γάλακτος (τετηγμένο βούτυρο γάλακτος σε βάζο συνήθως αιγοπρόβειο ή μίξη αιγοπρόβειο με αγελαδινό) που έχει λιγότερη υγρασία και δίνει πιο αρωματικά κουλουράκια αλλά και πιο μαλακά τσουρέκια. Είναι καθαρά θέμα γούστου το τι βούτυρο θα βάλετε στα κουλουράκια σας.
Ποια ημέρα φτιάχνουνε τα πασχαλινά κουλουράκια;
Η Μεγάλη Πέμπτη, παραδοσιακά είναι αφιερωμένη στο βάψιμο των πασχαλινών αυγών και στα πασχαλινά κουλουράκια ή σμυρνέικα. Δείτε εδώ όλο το ημερολόγιο με τις προετοιμασίες για το Πάσχα για να γνωρίζετε πότε φτιάχνουμε το κάθε τι στην προετοιμασία του Πάσχα.
Τι βάζουμε πάνω στα κουλουράκια για να γυαλίζουν;
Για να γυαλίζουν τα κουλουράκια αλλά και να μείνουν ανοιχτόχρωμα στο ψήσιμο, τα αλείφουμε με σκέτο ασπράδι. Παραδοσιακά όμως βάζουμε διάλυμα αυγού με κρόκο, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό. Έτσι θα γίνουν γυαλιστερά και ροδοκόκκινα και θα έχουν μια υπέροχη γλυκιά κρούστα.
Τι να κάνω για να μην μουχλιάζουν τα κουλουράκια;
Μια είναι η απάντηση. Ψήστε τα σωστά, να ψηθεί μέχρι μέσα η καρδιά τους και να στεγνώσει τελείως η ζύμη. Έτσι τα κουλουράκια διατηρούνται για μήνες τραγανά χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα κουλουράκια που έχουν κρατήσει υγρασία θα χαλάσουν σύντομα. Αλλοιώνεται η γεύση και υφή τους.
Τι μπορώ να φτιάξω με κουλουράκια που περίσσεψαν;
Αν θέλετε να αξιοποιήσετε τα κουλουράκια που περίσσεψαν, μπορείτε να φτιάξετε άπειρες νέες συνταγές όπως καριόκες, cheesecake, τρουφάκια, κορμό μωσαϊκό και γενικά ό,τι συνταγή φτιάχνετε με μπισκότα μπορείτε να φτιάξετε και με τα κουλουράκια.
Μην ξεχνάτε: Δείτε εδώ όλα τα μυστικά μου για τα πιο νόστιμα κουλουράκια όπως σας τα έδειξα στο Live Masterclass μου!