Ταραμοσαλάτα και οι θερμίδες της

Ταραμοσαλάτα θερμίδες & το βασικό συστατικό για μια τέλεια ταραμοσαλάτα

Για μία ταραμοσαλάτα οι θερμίδες που έχει οφείλονται στα βασικά της συστατικά. Το κυριότερο βασικό συστατικό της είναι ο ταραμάς και φέρει αρκετές θερμίδες. Ωστόσο, αυτό το σαρακοστιανό έδεσμα καταναλώνεται πολύ συχνά σε περιόδους νηστείας και η πρόσληψη θερμίδων απασχολεί αρκετά. Το ερώτημα “πόσες θερμίδες έχει η ταραμοσαλάτα” αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σας, αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας χρειαζόμαστε:

  • Αυγά ψαριού
  • Λάδι
  • Ψωμί ή πατάτες
  • Κρεμμύδι
  • Λεμόνι

Βασικό συστατικό της ταραμοσαλάτας είναι ο ταραμάς.

Ο ταραμάς είναι αυγά ψαριού που προέρχονται συνήθως από μπακαλιάρο ή κυπρίνο. Η συνταγή του είναι μία ελληνική πατροπαράδοτη. Ωστόσο, υπάρχουν συνταγές που προτιμάται αντί για ψωμί να βάζουμε πατάτες. Η προσθήκη πατάτας προσδίδει μια πιο κρεμώδη υφή αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική διαφορά στις θερμίδες. Υπάρχει η επιλογή του λευκού και του κόκκινου ταραμά. Η πιο διαδεδομένη που μπορεί να παρασκευαστεί είναι αυτή του κόκκινου γιατί είναι και πιο οικονομικός. Η εκδοχή του λευκού, όμως, είναι καλύτερης ποιότητας.

Ο λευκός είναι πιο αγνός και ανώτερος ποιοτικά γιατί αποτελείται από 100% αυγά ψαριών αλλά έχει μεγαλύτερο κόστος. Φέρει χρώμα γκρι – μπεζ.

Ο κόκκινος βάφεται με κόκκινη χρωστική ουσία, κι έχει κι άλλες προσμίξεις, για να είναι πιο ελκυστικός στο καταναλωτικό κοινό και απαιτείται περισσότερη ποσότητα ταραμά για να φτιαχτεί μια ταραμοσαλάτα.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ο ταραμάς έχει αλλοιωθεί;
Μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο ταραμάς έχει υποστεί αλλοίωση αν παρατηρήσουμε μούχλα, ξηρότητα ή τάγγιση. Επίσης, δυσάρεστη οσμή και γεύση (λόγω τάγγισης) είναι ένδειξη αλλοίωσης.

Διατροφική αξία ταραμά

  • Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης, είναι πηγή διαφόρων μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Είναι πηγή ω-3 λιπαρών οξέων που συμβάλλουν στην καλή διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς και στη βελτίωση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού και έχουν προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
  • Διαθέτει βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην υγεία των ματιών και του δέρματος και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών.
  • Έχει μαγνήσιο (Mg) που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ελέγχει την αρτηριακή πίεση, παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου και στη διάθεση και ενισχύει την λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και του σκελετού.
  • Έχει κάλιο (Κ) που συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των κυττάρων και προστατεύει την καρδιά από τις αρρυθμίες.
  • Έχει ψευδάργυρο (Zn) που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών και του δέρματος και επηρεάζει τη λειτουργία του θυροειδούς.

Διατροφική αξία και θερμίδες για την ταραμοσαλάτα.
Η ταραμοσαλάτα, εκτός από θερμίδες, έχει και υψηλή διατροφική αξία, τρόφιμο που οφείλει τις ευεργετικές του ιδιότητες κυρίως στον ταραμά.

Αν και έχει μεγάλη θρεπτική αξία η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς είναι τρόφιμο με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο και σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο που προστίθεται αυξάνεται η θερμιδική του αξία. Συγκεκριμένα 100 γραμμάρια ταραμά αντιστοιχεί σε 400 θερμίδες.

Επίσης, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με προσοχή από υπερτασικά άτομα και από άτομα που αντιμετωπίζουν νεφρικά προβλήματα γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (Na).

Αν σας άρεσε το άρθρο δοκιμάστε να φτιάξετε και την παρακάτω συνταγή.

https://www.argiro.gr/2021/08/taramosalata-thermides/