Πίσω

Αυγά πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας

Είναι ένα πλήρες από διατροφική άποψη τρόφιμο αποτελώντας σπουδαία πηγή θρεπτικών συστατικών. Το χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο που έχουν σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, λιπίδια και βιταμίνες τα καθιστούν δημοφιλής τροφή σε όλο τον κόσμο. Πόση, όμως, πρωτεΐνη έχει  αλλά και το ασπράδι του;

Πρωτεΐνη
Περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στις τέλειες αναλογίες. Η επαρκή κατανάλωση πρωτεΐνης συμβάλλει στην απώλεια βάρους, στην αύξηση της μυϊκής μάζας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτιστοποίηση της υγείας των οστών. Με λίγα λόγια  έχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Μάλιστα η περιεχόμενη πρωτεΐνη βρίσκεται σε ιδανική μορφή καθώς είναι απορροφήσιμη από τον ανθρώπινο οργανισμό. Πόση πρωτεΐνη έχει ένα;

Ένα ολόκληρο  έχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνη. Εκ των οποίων τα 4 γραμμάρια απαντώνται στο ασπράδι του και τα υπόλοιπα στον κρόκο του.

Μέρος αυγούΠρωτεΐνες (%)
Ασπράδι αυγού9,7-10,6
Κρόκος5,7-16,6
Ολόκληρο αυγό12,8-13,4

Ασπράδι

Άτομα που ασκούνται τακτικά και τους απασχολεί η μυϊκή ενδυνάμωση τους σώματός τους μέσα από την φυσική άσκηση προτιμούν να το καταναλώνουν για την πρωτεΐνη του, καθώς αποτελείται ως επί των πλείστων από αυτήν και νερό.

Έχουν τακτοποιηθεί περισσότερες από 40 πρωτεΐνες με κυριότερη την αλβουμίνη. Η αμέσως επόμενη είναι η κοναλβουμίνη η οποία ευθύνεται για την εμφάνιση ερυθρού χρώματος κατά την επεξεργασία προϊόντων που έχουν παρασκευαστεί με το ασπράδι του. Τέλος, μια ακόμα σημαντική πρωτεΐνη που έχει  είναι και η λυσοζύμη η οποία λειτουργεί ως προστατευτικό συστατικό του αυγού έναντι της προσβολής από μικροοργανισμούς.

Κρόκος

Είναι ένα ιδιαίτερο σύστημα που περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα κυριότερα στερεά συστατικά που φέρει είναι τα λιπίδια και οι πρωτεΐνες και απαντώνται σε αναλογία 2:1.

Μολονότι  φέρει αρκετά λιπίδια δεν υπάρχει κίνδυνος αύξησης της χοληστερόλης μας εφόσον είναι μέσα στα επιτρεπτά πλαίσια η κατανάλωσή του. Μπορούμε να καταναλώνουμε ένα  την ημέρα χωρίς κάποια αρνητική επίπτωση. Πλέον έχει αποδειχτεί από μελέτες ότι είναι καλύτερο να καταναλώνεται ολόκληρο για την πρωτεΐνη του, κι όχι μόνο το ασπράδι του. 

Μάλιστα, για να απορροφηθεί καλύτερα η πρωτεΐνη από τον οργανισμό μας θα πρέπει να καταναλώνεται μαγειρεμένο κι όχι ωμό. Προτιμάτε το βραστό. Τώρα που γνωρίζουμε πόση πρωτεΐνη έχει ένα  και τον ρόλο της σίγουρα θα πρέπει να τα καταναλώνουμε πιο εντατικά και να μην τα αποφεύγουμε.

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε για την ιστορία τους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Μυστικά για: Γλυκά και φαγητά με αυγά
Κάτι μαγειρεύεται