Όλο και πιο συχνά ακούμε στις δυτικές χώρες για το λάδι καρύδας.
Το λάδι καρύδας είναι ευρέως διαδεδομένο στις τροπικές χώρες αλλά ακόμα εμείς δεν είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με την χρήση του και ούτε έχουμε αποσαφηνίσει τα οφέλη του. Ωστόσο, είναι εμφανές ότι έχουμε αρχίσει να το εμπιστευόμαστε ως καλλυντικό και το χρησιμοποιούμε για τη φροντίδα του σώματος και των μαλλιών. Στη διατροφή μας έχει ξεκινήσει να μπαίνει δυναμικά αναγνωρίζοντας τα οφέλη του χωρίς να παραβλέπουμε τις “αδυναμίες” του. Παρακάτω θα μάθουμε για τις χρήσεις που έχει το λάδι καρύδας και τις ιδιότητές του.
Τι είναι το λάδι καρύδας και οι ιδιότητες του;
Το λάδι καρύδας προέρχεται από τη σάρκα του καρπού του φυτού κοκοφοίνικα. Αναφέρεται και ως coconut oil. Είναι πλούσιο σε λίπος και μάλιστα περίπου το 90% είναι κορεσμένο. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Ε, καθόλου πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και χοληστερόλη και μικρές ποσότητες άλλων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Ουσιαστικά είναι κυρίως λίπος και διαφέρει από τα ζωικά λίπη ως προς το είδος του περιεχόμενου λίπους. Το λίπος είναι μικρές ή μεσαίες ή μακριές αλυσίδες λιπαρού οξέος. Το λάδι καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα μεσαίας αλύσου και εκεί έγκειται τα οφέλη για τον οργανισμό μας. Το κυριότερο λιπαρό οξύ που έχει είναι το λαυρικό, το οποίο έχει συσχετιστεί με την μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL).
Τέλος, ως λιπαρό τρόφιμο επακόλουθο είναι το λάδι καρύδας να διαθέτει αρκετές θερμίδες. Έχει υπολογιστεί ότι μια κουταλιά της σούπας αποδίδει 130 θερμίδες. Γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή.