Τα φασόλια ανήκουν στην κατηγορία των οσπρίων και η κατανάλωσή τους είναι σημαντική παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη φασολιών. Οι κυριότερες χώρες παραγωγής είναι η Ινδία, η Βραζιλία και η Κίνα. Ανήκουν στην κατηγορία των εαρινών ψυχανθών και καλλιεργούνται τόσο για τους χλωρούς βολβούς, όσο και για τα ξερά σπέρματά τους.
Καλλιέργεια, Επιλογή και Συντήρηση
Είναι μια καλοκαιρινή καλλιέργεια που χρειάζεται ζεστές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί. Καθώς οι λοβοί των φασολιών ωριμάζουν, κιτρινίζουν και στεγνώνουν και τα φασόλια στο εσωτερικό αλλάζουν από πράσινο σε ώριμο χρώμα. Το φυτό που μας δίνουν τα φασόλια έχει την μορφή θάμνου.
Στο εμπόριο υπάρχουν συσκευασμένα και χύμα. Μπορούμε ωστόσο να βρούμε και φασόλια σε κονσέρβα, η γεύση των οποίων κυμαίνεται από γλυκιά έως και αλμυρή. Για να τα διατηρήσουμε, συνίσταται να τοποθετούνται σε πάνινες σακούλες, ώστε να αερίζονται καλά, και τα έχουμε μακριά από υγρασία. Μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά φύλλα δάφνης, ώστε να κρατήσουμε μακριά οποιαδήποτε ζωύφια.
Θρεπτική Αξία και Οφέλη
Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών με πολλά σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών (έως και 33%), βιταμινών (βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ) και διαιτητικών ινών. Ακόμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο. Έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Για το λόγο αυτό αποτελούν κατάλληλη τροφή για ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν την χοληστερόλη και να χάσουν βάρος.
Φασόλια στην κουζίνα
Τα φασόλια μπορούν να δώσουν νόστιμες δημιουργίες, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να τα αφήσουν εκτός των διατροφικών τους συνηθειών, παρά της σημαντικής τους θρεπτικής αξία. Μπορεί ο τρόπος μαγειρέματος να διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία. Είναι κάποια είδη που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για βράσιμο, γι’ αυτό καλό είναι να τα μουλιάζουμε λίγες ώρες πριν τα μαγειρέψουμε. Μπορούν να πάρουν την μορφή σαλάτας ή να συνοδεύσουν με υγιεινό τρόπο πολλές παρασκευές. Τέλος, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε διάφορα φυτικά προϊόντα με βασικό υλικό τα φασόλια.