Πίσω

Φράουλα: διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία

Φράουλα, το φρούτο της άνοιξης

Η φράουλα αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο αγαπημένο ανοιξιάτικο φρούτο. Η μοναδική της γεύση σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό της χρώμα την καθιστά λαχταριστή και πρώτη στις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πολλών συνταγών, ενώ η κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Διαφήμιση

Διατροφική Αξία και Οφέλη

Η φράουλα περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C και Κ, μαγγανίου, φολικού οξέος και καλίου, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της είναι νερό (περίπου το 90%). Τα σάκχαρα που περιέχει στο μεγαλύτερό τους μέρος είναι γλυκόζη και φρουκτόζη, ενώ είναι φτωχές σε λίπος και πρωτεΐνη. Ενδεικτικά 100 γραμμάρια φράουλες περιέχουν γύρω στις 33 θερμίδες.

Οι φράουλες περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (ανθοκυανίνες, φλαβονόλες) οι οποίες ευεργετούν τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό. Επίσης, οι ουσίες αυτές, μειώνουν το οξειδωτικό στρες το οποίο είναι υπεύθυνο για τη γήρανση. Επιπλέον, η περιεκτικότητα της φράουλας σε φυτικές ίνες βοηθά στην διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερολογικού μας συστήματος.

Οι φράουλες, χάρη στην βιταμίνη C που περιέχουν, βοηθούν στην γρηγορότερη επούλωση των πληγών προσφέροντας παράλληλα και ενυδάτωση του δέρματος και μείωση της ακμής. Ακόμα, φαίνεται πως μειώνουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλον στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Τέλος, λόγω της παρουσίας οξέων και βιολογικά δραστικών ουσιών, οι φράουλες έχουν τη δυνατότητα να διαλυθούν και να απομακρύνουν την περίσσεια αλατιού από το σώμα, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να χρησιμοποιηθούν για παθήσεις όπως είναι η αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα.

Χρήσεις στην κουζίνα

Τις φράουλες μπορεί κανείς να τις απολαύσει είτε σκέτες, είτε μέσα σε δροσερές φρουτοσαλάτες αλλά και smoothie και καλοκαιρινά κοκτέιλ. Μπορούμε να φτιάξουμε μαρμελάδα για διάφορα γλυκά, όπως είναι το κέικ και η λαχταριστή πάβλοβα. Όσον αφορά τι αλμυρές παρασκευές, μπορούμε να τις προσθέσουμε σε σαλάτες και να δώσουμε ένα δροσερό και γλυκόξινο στοιχείο καθώς και σε συνταγές που έχουν σαν βασικό υλικό το ψάρι.

Διαβάστε επίσης για την επιλογή, καθάρισμα και συντήρηση της φράουλας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται