Πίσω

Κάστανα

Τα κάστανα είναι καρπός, φθινοπωρινός και χειμερινός.

Η συγκομιδή τους ξεκινάει από τα μέσα Οκτώβρη και φτάνει μέχρι τον Δεκέμβριο. Ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών και αποτελούν ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο. Τα κάστανα μεγαλώνουν στο εσωτερικό ενός αγκαθωτού περιβλήματος και μόνο όταν είναι επαρκώς ώριμα βγαίνουν από εκεί μόνα τους. 

Ανάλογα με το είδος, μέσα στο κέλυφος υπάρχουν συνήθως από δύο έως 3 καρποί. Ωστόσο, μπορεί να είναι και μόνο ένας. Το μέγεθός τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ποικιλία υγρασία και σύσταση του εδάφους. Οι κυριότερες ποικιλίες που ευδοκιμούν στην Ελλάδα είναι απαντώνται στην Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Επίσης, καλλιεργείται και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης.

Διατροφική αξία και Οφέλη

Είναι ξηροί καρποί με μεγάλη θρεπτική αξία. Ίσως είναι ένα από τους καλύτερους χειμωνιάτικους καρπούς. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι νερό, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες υδατανθράκων, φυτικών ινών, καθώς και μετάλλων όπως είναι ο σίδηρος, ο φώσφορος και το μαγνήσιο. Οι πρωτεΐνες και το λίπος βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες.

Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα σε βιταμίνη C, που βοηθά στην προστασία των κυττάρων και στην δέσμευση τοξινών. Είναι μάλιστα από τους λίγους ξηρούς καρπούς που περιέχουν αυτή τη βιταμίνη. Τα έλαια που περιέχει το κάστανο βοηθάνε στην υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών νόσων.

Επίσης, η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα καθιστά κατάλληλα για το πεπτικό σύστημα. Αποτελούν ένα τρόφιμο που θα πρέπει να καταναλώνουμε, όταν βρίσκεται στην εποχή του, για να παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.

Τρόπος συντήρησης 

Τα κάστανα επηρεάζονται από την θερμοκρασία και την υγρασία. Καλό είναι να τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο, καλά κλεισμένα σε ειδικές σακούλες. Με την μέθοδο αυτή μπορούμε να τα κρατήσουμε για διάστημα έως και 15 ημέρες. Διαφορετικά μπορούμε να τα βράσουμε, να τα ξεφλουδίσουμε και να τα καταψύξουμε. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, θάβουν τα κάστανα μέσα σε χώμα, με σκοπό την εξασφάλιση της απαιτούμενης υγρασίας και θερμοκρασίας.

Τα κάστανα στην κουζίνα

Τα κάστανα μπορούν να καταναλωθούν είτε σκέτα, βρασμένα ή ψητά, είτε να προστεθούν σε διάφορες παρασκευές με μοναδικό αποτέλεσμα. Κάστανα στιφάδο και πανσέτα γεμιστή με κάστανο είναι δύο υπέροχες συνταγές που θα σας εντυπωσιάσουν. Ακόμα, ζεστή σούπα κάστανο και πουρές από φρέσκα κάστανα είναι ιδιαίτερα πιάτα για όσους θέλουν να πειραματιστούν.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται