Πίσω

Κους Κους

Το κους κου ένα εξαιρετικό είδος ζυμαρικού.

Παρόλο που το κους κους μοιάζει με σιτηρό, πρόκειται για είδος τεχνικών ζυμαρικών που φτιάχνονται από σκληρό σιτάρι, αναμεμειγμένο με νερό. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι. Το μαροκινό, που είναι το μικρότερο από άποψη κόκκων, το ισραηλινό που είναι περίπου στο μέγεθος των κόκκων πιπεριού και το λιβανέζικο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τα τρία. Μπορεί να γίνει εξαιρετικό συνοδευτικό για πολλά πιάτα. Το αυθεντικό θα το συναντήσουμε σε χώρες όπως είναι η Αλγερία και το Μαρόκο. 

Όπως αναφέραμε προηγουμένως το κους κους είναι είδος ζυμαρικού κι αυτό γιατί δεν είναι καρπός, αλλά προϊόν προσεκτικής επεξεργασίας. Παραδοσιακή ανατολίτικη συνταγή περιγράφει πως  μουλιάζει στο νερό ώστε να φουσκώσει και έπειτα κυλιέται επάνω σε  και αφήνεται στον ήλιο να στεγνώσει.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη

Το μεγαλύτερο μέρος του είναι υδατάνθρακες (μηδαμινά σάκχαρα και λίγες φυτικές ίνες), περιέχει λίγες πρωτεΐνες και καθόλου σχεδόν λίπος. Ακόμα, περιέχει ασβέστιο, σελήνιο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η κατανάλωσή του έχει και κάποια οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Χάρη στο σελήνιο που περιέχει ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα, διατηρεί το επίπεδο του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα και μειώνει την χοληστερόλη.

Στην μαγειρική

Μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό συνοδευτικό σε διάφορα κρέατικα. Μπορεί να αναμειχθεί με διάφορα είδη οσπρίων, μυρωδικών και λαχανικών και να δώσει μια δροσερή σαλάτες. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει και γέμιση σε πολλά κρεατικά. Το κους κους θα σας εντυπωσιάσει με την γεύση του και την μοναδική του νοστιμιά. Το αυθεντικό, προτιμάται διάφορα μυρωδικά και καρυκεύματα.

Η γεύση αυτού του είδους ζυμαρικού ταιριάζει με πολλά πιάτα. Τα τελευταία χρόνια χώροι εστίασης το έχουν εντάξει στο μενού τους και έχει ξεκινήσει να γίνεται όλο και πιο γνωστό στο κοινό. Είναι μια ελαφριά και δροσερή επιλογή για το βραδινό σου και αλλά και για το μεσημέρι.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται