Πίσω

Πιπέρι

Το πιπέρι είναι το πιο δημοφιλές μπαχαρικό παγκοσμίως.

Είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που καλλιεργείται για τους καρπούς του, οι οποίοι συνήθως ξηραίνονται και χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικά και καρυκεύματα. Ο αποξηραμένος καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει ή διαφορετικά να αλεστεί και να δώσει την τριμμένη του μορφή, το γνωστό μαυροπίπερο. Πωλείται στο εμπόριο με όλες του τις μορφές, καθώς επίσης και σε μείγματα που περιέχονται και διάφορα άλλα είδη μπαχαρικών. Η γεύση του μπορεί να χαρακτηριστεί ως πικρή, γήινη, καυτερή και ξυλώδης. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες πιπεριού με διαφορετικά αρώματα και γεύσεις.

Οι κόκκοι του πιπεριού ξεκινάνε από πράσινο χρώμα και όσο ωριμάζουν οδεύουν προς τελικό τους χρώμα το μαύρο. Έτσι έχουμε το πράσινο, το οποίο προκύπτει από την αποξήρανση και την άλεση άγουρων κόκκων πιπεριού, καθώς επίσης και το λευκό πιπέρι που προέρχεται από το εσωτερικό ενός ώριμου κόκκου πιπεριού (από το ενδοσπέρμιο) αφού αφαιρεθεί ο εξωτερικός φλοιός. Βλέπουμε δηλαδή ότι ο διαφορετικός χρόνος συγκομιδής, δίνει και διαφορετικό είδος πιπεριού.

Οφέλη και Αξία

Έχει έντονη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, που οφείλεται σε μια ουσία που περιέχει, και βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μας. Η πιπερίνη που περιέχει, βοηθά στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως είναι ο σίδηρος καθώς και στην τόνωση και στην υγεία του εγκεφάλου. Ίσως βοηθά και στην διαχείριση του σακχάρου στο αίμα καθώς και στον μεταβολισμό. Τέλος, μειώνει την όρεξη και χάρη στις ουσίες του συμβάλλει στην μείωση εμφάνισης του καρκίνου.

Χρήση στη μαγειρική

Χρησιμοποιείται στην μαγειρική για την μοναδική του γεύση και το άρωμα που προσδίδει. Χρησιμοποιείται τόσο σε μορφή κόκκου, όσο και σε αλεσμένη. Η προσθήκη πιπεριού είναι προσωπικό γούστο, με το πόσο καυτερό ή όχι θέλουμε το φαγητό μας. Σε όλων των ειδών τα κρεατικά χρησιμοποιούμε πιπέρι καθώς ταιριάζει απόλυτα. Το χρησιμοποιούμε και στις μαρινάδες. Βάζουμε πιπέρι σε κόκκους για έξτρα άρωμα, αλλά και για την ιδιότητά του ως συντηρητικό.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται