Πίσω

Πώς να κόψετε και να μαγειρέψετε το κρεμμύδι

Πώς να κόψω το κρεμμύδι σε φέτες

Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση και το ξεφλουδίζουμε. Παίρνουμε το μισό κρεμμύδι και κόβουμε λεπτή φέτα μπρος και πίσω στις ενώσεις.

Πιάνουμε το μισό κρεμμύδι με το ένα χέρι και έχουμε σαν οδηγό μας το μεσαίο δάχτυλο λυγισμένο. Έτσι προστατεύουμε τα υπόλοιπα δάχτυλα από το μαχαίρι.

Με το άλλο χέρι κρατάμε σωστά το μαχαίρι από τη λαβή του και κόβουμε σε λεπτές οριζόντιες φέτες.

Αν θέλουμε να κόψουμε κάθετες φέτες αφαιρούμε πρώτα μια μικρή φέτα από το πίσω μέρος την ένωση του κρεμμυδιού.

Στηρίζουμε με το ένα χέρι το κρεμμύδι και με το άλλο χέρι κόβουμε με το μαχαίρι σε κάθετες φέτες.

Είναι ωραίο να βλέπεις να ψιλοκόβουν ένα κρεμμύδι αλλά για να το κάνεις στην κουζίνα του σπιτιού σου απαιτεί λίγη εξάσκηση και αρκετή προσοχή στο κράτημα της λαβής του μαχαιριού. Σου έχω έναν εύκολο τρόπο για να ψιλοκόψεις το κρεμμύδι σου σαν επαγγελματίας.

Διαφήμιση

Πώς να ψιλοκόψω το κρεμμύδι

Αν θέλουμε να κάνουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, για συνταγές όπως τα γεμιστά, κόβουμε μια μικρή φέτα κάθετη στην άκρη του κρεμμυδιού φροντίζουμε το πίσω μέρος η ένωση του κρεμμυδιού να μείνει επάνω στο κρεμμύδι να συγκρατεί το εσωτερικό.

Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε στη μέση.

Πιάνουμε το μισό κρεμμύδι με το ένα χέρι και έχουμε σαν οδηγό μας το μεσαίο δάχτυλο λυγισμένο. Έτσι προστατεύουμε τα υπόλοιπα δάχτυλα από το μαχαίρι.

Με το άλλο χέρι κρατάμε σωστά το μαχαίρι από την λαβή του και κόβουμε σε λεπτές οριζόντιες φέτες.

Έχουμε ήδη κόψει το μισό κρεμμύδι σε κάθετες λεπτές φέτες.

Συγκρατώντας με τα δάχτυλα το κομμένο κρεμμύδι κάνουμε μια οριζόντια χάραξη στις φέτες.

Αρχίζουμε να ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι γλιστρώντας το μαχαίρι πάνω κάτω μέχρι να έχουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Διαφήμιση

Πως να μαγειρέψω το κρεμμύδι 

Πολλές συνταγές ζητούν για πρώτο βήμα κρεμμύδι διάφανο, μαλακό, ρόδινο, ή καραμελωμένο κρεμμύδι. Ποιες είναι οι διάφορες τους και πως γίνεται;

Με το σοτάρισμα τα κρεμμύδια αποβάλουν την υγρασία τους. Επίσης με το σοτάρισμα τα κρεμμύδια απελευθερώνουν σιγά σιγά τα σάκχαρα τους όταν εκτίθενται σε φωτιά και στο τέλος έχουμε μόνο την γλύκα των κρεμμυδιών στο τηγάνι. Κάθε συνταγή ζητάει και κάποιο διαφορετικό μαγείρεμα κρεμμυδιών. Πχ η σάλτσα κιμά θέλει άλλο μαγείρεμα στο κρεμμύδι και η κρεμμυδόσουπα ζητάει τελείως διαφορετικό μαγείρεμα για το καραμέλωμα των κρεμμυδιών.

Όποιον τρόπο μαγειρέματος κι αν ζητάει η κάθε συνταγή να θυμάστε ότι σε γενικές γραμμές, για κάθε κρεμμύδι χρειαζόμαστε το λιγότερο μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα και μέτρια φωτιά στην εστία. Ας δούμε βήμα βήμα πόση ώρα χρειαζόμαστε για το κάθε είδος σοταρισμένου κρεμμυδιού ώστε να αποκτήσει το χρώμα, την υφή και την γεύση που θέλουμε για την κάθε συνταγή.

Μαλακό κρεμμύδι 

Χρειάζεται 3´ σε μέτρια φωτιά

Αποτέλεσμα ημιδιάφανο κρεμμύδι, υφή τραγανή ακόμα και μυρίζει ελαφρά ωμό κρεμμύδι μόλις που έχει αρχίσει να αλλάζει μορφή στο τηγάνι.

Διάφανο κρεμμύδι

Μετά από 5’ περίπου το κρεμμύδι έχει αρχίσει να γίνεται διάφανο και μαλακό και έχει πλέον χαθεί πλήρως η μυρωδιά του ωμού κρεμμυδιού.

Ροδισμένο κρεμμύδι

Χρειάζεται σοτάρισμα γύρω στα 6-7’ για να πάρει ωραίο χρυσό ρόδινο χρώμα, να γλυκάνει στην γεύση και να βγάζει ωραίο άρωμα γλύκας κρεμμυδιού.

Καραμελωμένο κρεμμύδι

Καφέ σκούρο χρώμα καραμέλας, πολύ μαλακό κρεμμύδι σχεδόν σαν μαρμελάδα, έχει βγάλει όλα τα σάκχαρα του και έχει αποκτήσει όλη την γλύκα του καραμελωμένο κρεμμυδιού.

Μάθε πώς θα αποφύγουμε να κλαίμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται