Η χύτρα ταχύτητας είναι ένα μαγειρικό σκεύος που κάνει το μαγείρεμά μας πιο γρήγορα, πιο υγιεινά και πιο οικονομικά. Με τη σωστή της χρήση μπορεί να μετατραπεί στο σύμμαχό μας στις μαγειρικές μας περιπέτειες καθώς μπορεί να μειώσει το χρόνο που περνάμε στην κουζίνα χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα ή στη γεύση του φαγητού μας.
Η χύτρα ταχύτητας είναι και πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε εξοικονόμηση στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε για το μαγείρεμα καθώς το μαγείρεμα σε χύτρα ταχύτητας είναι 70% πιο γρήγορο από τις συμβατικές τεχνικές μαγειρικής.
Στη χύτρα ταχύτητας μπορεί να μαγειρέψει κανείς σχεδόν τα πάντα. Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που η χύτρα ταχύτητας δεν θεωρείται η καλύτερη επιλογή για το μαγείρεμά τους. Είτε γιατί θα χάσουν σε γεύση, σε θρεπτικά συστατικά είτε γιατί λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και πιέσεων δεν ενδείκνυνται το μαγείρεμά τους.