Η διατροφική αξία του αρακά είναι υψηλή και έχει λίγες θερμίδες, αρκεί να τον καταναλώνετε με μέτρο. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο αρακά, θα πρέπει πρώτα να...

Η διατροφική αξία του αρακά είναι υψηλή και έχει λίγες θερμίδες, αρκεί να τον καταναλώνετε με μέτρο. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο αρακά, θα πρέπει πρώτα να τον καθαρίσουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο αρακά θα τον βάλουμε κατευθείαν στην κατσαρόλα, χωρίς να τον αποψύξουμε.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
2571

Για τον λαδερό κοκκινιστό αρακά

  • 500 γρ. αρακάς καθαρισμένος
  • 2 καρότα μέτρια
  • 2 πατάτες μέτριες κομμένες
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα με τα φύλλα τους
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας γεμάτη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 414 Θερμίδες
    (kcal)
  • 25.8 Λιπαρά
    (γρ.)
  • 40.4 Υδατ/κες
    (γρ.)
  • 9.1 Πρωτεΐνες
    (γρ.)
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για τον κοκκινιστό αρακά

Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα καρότα σε φέτες και τις πατάτες σε κομμάτια των 2 εκατοστών.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.

Ζεσταίνουμε πρώτα σε πλασοτέ κατσαρόλα το 1/4 φλ ελαιόλαδο. Το υπόλοιπο θα το αφήσουμε για το τελείωμα του αρακά.

Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να πάρουν χρώμα για 3΄.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1´.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τον αρακά κι ανακατεύουμε να λαδωθούν τα υλικά.

Συμπληρώνουμε νερό ζεστό ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20΄. Μετράμε τον χρόνο βρασμού από την ώρα που θα πάρει βράση ο κοκκινιστός αρακάς.

Αφού βράσουν τα υλικά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο που κρατήσαμε στην αρχή καθώς και τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Βράζουμε για 10΄ επιπλέον σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά της κατσαρόλας και να μείνει ο λαδερός αρακάς μόνο με το λάδι του στο τέλος.

Τα μυστικά

Ο λαδερός κοκκινιστός αρακάς σερβίρεται ζεστός ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Αποτελεί ένα πλήρες ιδανικό γεύμα για χορτοφάγους αλλά και όσους ακολουθούν μεσογειακή διατροφή.

Ο μαγειρεμένος λαδερός αρακάς διατηρείται σε γυάλινο μπολ σκεπασμένος καλά, στην συντήρηση του ψυγείου, για 2 ημέρες.

Μπορούμε να προσθέσουμε ανάλογα την εποχή κι αλλά λαχανικά. Το καλοκαίρι αν τρίψεις μια μελιτζάνα στον αρακά, η γλύκα του κοκκινιστού αρακά δεν έχει σύγκριση. Αντίστοιχα, όταν έχουμε φρέσκιες αγκινάρες τις ψιλοκόβουμε μέσα στον αρακά. Τα τρυφερά κολοκυθάκια μέσα στον λαδερό κοκκινιστό αρακά γίνονται λουκούμι. Γι’ αυτό μην διστάσετε να αυτοσχεδιάσετε.

 

Ποια αλλη θα φτιαξεις;

Οδηγός Μαγειρικής

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται