Πίσω

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι ένα είδος κρέατος που ανήκει στην κατηγορία των λευκών κρεάτων. Η κατανάλωσή του παγκοσμίως είναι πολύ μεγάλη.

Οι συνταγές με κοτόπουλο είναι πραγματικά πάρα πολλές και η κατανάλωσή του μπορεί να γίνεται πιο συχνά συγκριτικά με το κόκκινο κρέας. Η ήπια γεύση του το καθιστά ταιριαστό με όλα τα είδη μπαχαρικών αλλά και λαχανικών, με κάθε συνταγή από την Αργυρώ, να αποτελεί γευστική επιλογή.

Στήθος κοτόπουλο, φιλέτο κοτόπουλο ή μπούτι είναι τα μέρη που αξιοποιούνται συχνότερα. Μπορούμε να έχουμε γρήγορες αλλά και εύκολες συνταγές με κοτόπουλο, που θα ενθουσιάσουν κάθε καλεσμένο. Το κοτόπουλο, και συγκεκριμένα το φιλέτο που έχει ελάχιστο λίπος, έχει σημαντική θρεπτική αξία και αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης και απαραίτητων αμινοξέων. Είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών και προσφέρει διάφορα οφέλη στην υγεία μας. Για ακόμα πιο υγιεινές συνταγές με κοτόπουλο, συνίσταται το ξεκοκάλισμα του κοτόπουλου, όπου μπορεί να αφαιρεθεί και το δέρμα.

Στην κουζίνα

Αν και πολλά βιβλία μαγειρικής μπορεί να προτείνουν να ξεπλένουμε ολόκληρα τα κοτόπουλα μέσα και έξω, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε αυτό το βήμα, καθώς είναι ένας εύκολος τρόπος για τη διάδοση βακτηρίων. Αφαιρούμε το υπερβολικό λίπος και το δέρμα. Μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς και μοναδικούς τρόπους. Μπορεί να γίνει ψητό στο φούρνο με πατάτες και λαχανικά στον ατμό, αλλά και να βραστεί και να γίνει γευστική σούπα με αυγολέμονο για κρύες τις μέρες. Μπορεί ακόμα και να τηγανιστεί, με τραγανή κρούστα. Τα διαφορετικά μέρη απαιτούν και διαφορετική μεταχείριση, καθώς κάποια από αυτά δεν πρέπει να στεγνώσουν όταν μαγειρευτούν. Ένα τρόπος για ζουμερό αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιούμε μαρινάδες και να αφήνουμε το κοτόπουλο να ‘’ξεκουραστεί’’ όταν ψηθεί. Τέλος, το παραψημένο κοτόπουλο, χάνει όλη την εσωτερική του υγρασία με αποτέλεσμα να στεγνώνει. Για αυτό, ο χρόνος ψησίματος είναι πολύ σημαντικός.

Διαφήμιση

Εναλλακτικές επιλογές

Όταν μια συνταγή απαιτεί κοτόπουλο, υπάρχουν κάποια είδη κρέατος που μπορούν να το υποκαταστήσουν. Το κρέας του κουνελιού μπορεί συχνά να υποκαταστήσει το κοτόπουλο σε παρασκευές όπου το κρέας μαγειρεύεται ως κοκκινιστό. Επίσης, το κρέας της γαλοπούλας είναι ένα καλό υποκατάστατο, με παρόμοια θρεπτική αξία και γεύση.

Πώς να επιλέξουμε

Το κοτόπουλο το βρίσκουμε συσκευασμένο με διάφορους τρόπους, ολόκληρο, σε κομμάτια με κόκαλο ή χωρίς. Μπορούμε επίσης να αγοράσουμε νωπό κοτόπουλο που δεν είναι συσκευασμένο, το οποίο συνήθως δεν περιέχει πρόσθετα συντηρητικά.
Η καλύτερη επιλογή είναι τα βιολογικά κοτόπουλα, τα οποία εκτρέφονται σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο σύνολο ανθρωπιστικών κατευθυντήριων γραμμών, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για μια βιολογική διατροφή χωρίς αντιβιοτικά ή συνθετικά φυτοφάρμακα. Συνήθως πρόκειται για ζώα ελευθέρας βοσκής. Ωστόσο, στις μονάδες παραγωγής εγχέεται εσωτερικά του κοτόπουλου αλατούχο διάλυμα για να προστεθεί βάρος.

Διαφήμιση

Τρόπος αποθήκευσης

Το κοτόπουλο φυλάσσεται στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου για μία με δύο μέρες σας ή καταψύχεται έως και 3 μήνες.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται