Θαλασσινα

θαλασσινα - αναμεικτα θαλασσινα συνταγη - θαλασσινα συνταγεσ - συνταγεσ με θαλασσινα - μειγμα θαλασσινων συνταγεσ

Τα θαλασσινα αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία τροφίμων που στην Ελλάδα συνδέονται στενά με την περίοδο της νηστείας.

Οι πολλές συνταγες με θαλασσινα, τα καθιστούν αρκετά καλή επιλογή όσον αφορά το μαγείρεμα, καθώς δίνουν πολλές επιλογές. Μπορεί κανείς, μάλιστα, να βρει συνταγη με αναμεικτα θαλασσινα. Υπάρχει άλλωστε μειγμα θαλασσινων για γρήγορες συνταγες. Τα θαλασσινα μέσα από τις πολλές συνταγες, προσδίδουν σε μικρούς και μεγάλους όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

Θαλασσινά και υγεία

Τα θαλασσινα είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Παράλληλα έχουν χαμηλές θερμίδες, ολικό λίπος και κορεσμένα λιπαρά. Είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως είναι ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος, καθώς επίσης και σε βιταμίνες Β12 και Β6.

Τα θαλασσινά είναι σημαντική πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα-3 τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός.

Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τα θαλασσινά με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδειακών προβλημάτων, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επίσης βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σαφώς τα θαλασσινά βοηθούν και στην καλή λειτουργία των ματιών, δρώντας ευεργετικά στα οπτικά νεύρα. Αξίζει να τονίσουμε ότι παρά το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος λαμβάνει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, θα ήταν καλύτερα να προσλαμβάνονται μέσα από μια διατροφή πλούσια σε θαλασσινά.

Θαλασσινά στην κουζίνα

Οι συνταγες με θαλασσινα είναι πραγματικά αμέτρητες. Κάθε συνταγη που περιέχει θαλασσινά αποτελεί ένα πειρασμό. Τηγανιτά, στο φούρνο ή σε ριζότο είναι λίγες από τις συνταγες που μπορεί κανείς να δοκιμάσει. Για συνταγη με αναμεικτα θαλασσινα μπορεί κανείς να δοκιμάσει την γνωστή σε όλους paella, ένα παραδοσιακό ισπανικό φαγητό. Με αναμεικτα θαλασσινα σε διάφορες συνταγες μπορούμε να πετύχουμε μια πιο ιδιαίτερη γεύση, καθώς ένα μειγμα θαλασσινων, έχει καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Σαφώς πολλά θαλασσινά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δοσερές σαλάτες, όπως επίσης και με ζυμαρικά. Άλλωστε ζυμαρικά με θαλασσινά αποτελεί μια κλασική καλοκαιρινή συνταγή. Βλέπει λοιπόν κανείς πως οι συνταγες με θαλασσινα δίνουν ένα μεγάλο εύρος αξιοποίησης αυτής της πρώτης ύλης. Μην ξεχνάμε βέβαια πως όλες αυτές οι συνταγές συνδέονται στην Ελλάδα και με την περίοδο της νηστείας. Συνταγη για θαλασσινα αποτελεί συχνή αναζήτηση εκείνη την περίοδο.

Τέλος, να αναφερθεί ότι χρήζει προσοχής η κατανάλωση θαλασσινων, καθώς πολλοί είναι αυτοί που είναι αλλεργικοί.