Πίσω

Κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια αποτελούν ένα αγαπημένο λαχανικό της ελληνικής κουζίνας.

Τα κολοκυθάκια είναι καλοκαιρινά λαχανικά και ιδιαιτέρως αγαπητά, καθώς μπορούν να μαγειρευτούν με πλήθος διαφορετικών τρόπων. Μπορούν να γίνουν τηγανιτά, βραστά για μια δροσερή σαλάτα μαζί με πατάτες, γεμιστά με κιμά ή διάφορα άλλα λαχανικά με γευστικό αυγολέμονο, ή ακόμα και στο φούρνο λαδερά, για ένα νόστιμο μπριάμ. Οι συνταγές με κολοκυθάκια είναι πραγματικά πολλές και καλύπτουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ακόμα και παιδιά. Με ένα ιδανικό κουρκούτι από την Αργυρώ μπορούν να γίνουν τηγανιτά και να αποτελέσουν ένα γρήγορο και εύκολο ορεκτικό. Τέλος, μπορούν να γίνουν ακόμα και ογκρατέν ή και στη γάστρα. Μπορούμε να διατηρήσουμε να κολοκυθάκια στην κατάψυξη, αφού όμως τα μπλανσάρουμε, καθώς αν καταψυχθούν ωμά θα γίνουν υπερβολικά υδαρή. Στην αγορά τα κολοκυθάκια βρίσκουμε με διαφορετικά σχήματα και χρώματα, πράγμα που υποδηλώνει την ύπαρξη πολλών διαφορετικών ποικιλιών.

Τρόπος προετοιμασίας

Μετά από ένα απαλό τρίψιμο κάτω από τη βρύση, τα κολοκυθάκια είναι έτοιμα για μαγείρεμα. Δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσουμε, ειδικά όταν είναι φρέσκα και νεαρά. Εκτός από το χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά, η φλούδα βοηθά το λαχανικό να συγκρατείται καλύτερα όταν μαγειρεύεται.

Πώς να επιλέξουμε

Τα κολοκυθάκια, όπως όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά, έχουν καλύτερη γεύση όταν καταναλώνονται νεαρά. Αν αφήσουμε το κολοκυθάκι να μεγαλώσει πολύ, γίνεται υδαρές, σκληρό και άγευστο. Για αυτό, επιλέγουμε μικρά, σφιχτά κολοκυθάκια, που είναι παχουλά και έχουν έντονο χρώμα. Το δέρμα τους πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ατέλειες και να έχει μια λεία, γυαλιστερή λάμψη. Στα νεαρά κολοκυθάκια η εξωτερική φλούδα είναι υπερβολικά μαλακή. Τα κολοκυθάκια με φρέσκα άνθη είναι ακόμα πιο γευστικά. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι είναι φρέσκα.

Τρόπος αποθήκευσης

Κρατάμε τα κολοκυθάκια σε μια πλαστική σακούλα στο συρτάρι του ψυγείου. Η διάρκεια ζωής τους είναι κυμαίνεται από τέσσερις έως επτά ημέρες, ανάλογα με τη φρεσκάδα του κατά την αγορά.

Επιλογή και Συντήρηση

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κολοκυθιού. Ευρέως χρησιμοποιούμενα είναι και τα στρογγυλά που γίνονται συνήθως γεμιστά. Επιλέγουμε κολοκυθάκια των οποίων το μέγεθος δεν είναι πολύ μεγάλο. Συνήθως τα μεγάλα κολοκυθάκια είναι άνοστα, καθώς έχουν αποθηκευμένη μεγάλη ποσότητα νερού. Θέλουμε να είναι απαλλαγμένα από εξωτερικά χτυπήματα ή στίγματα, τα οποία θα επιταχύνουν την αλλοίωσή τους.

Μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο για διάστημα μίας εβδομάδας, ίσως και περισσότερο. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν είναι σημάδι ότι πρέπει να τα πετάξουμε. Σε περίπτωση που δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα, μπορούμε να τα καταψύξουμε, αφού προηγουμένως τα βράσουμε ελαφρώς, τα βουτήξουμε σε πάγο και τα αφήσουμε να στεγνώσουν. Αξιοποιήσιμοι είναι και οι ανθοί τους, οι οποίοι πρέπει να αξιοποιηθούν εντός μίας ημέρας, καθώς αλλοιώνονται ιδιαιτέρως γρήγορα. Για όλα τα είδη των κολοκυθιών υπάρχουν και οι αντίστοιχες συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε. Η Αργυρώ έχει τις πιο εύκολες και νόστιμες.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται