Πίσω

Έξυπνοι τρόποι για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Οι κρίσεις που επιφέρουν προβλήματα στα νοικοκυριά

Από τα πιο επίκαιρα ζητήματα, δυστυχώς είναι η οικολογική κρίση και η ακρίβεια, που αφορά τα καθημερινά αγαθά αλλά και τους παχυλούς λογαριασμούς ρεύματος. Ο συνδυασμός των δύο, προκαλεί πονοκέφαλο σε όλα τα νοικοκυριά. Πρέπει λοιπόν, όλοι μας να συνεισφέρουμε με κάθε δυνατό τρόπο που μπορούμε για να βοηθήσουμε στην σωτηρία του πλανήτη αλλά και στην ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού μας. 

Οικολογικά και οικονομικά tips

Περιορίστε τη χρήση του κλιματιστικού

Το καλοκαιράκι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και έχουμε ανάγκη από μία πνοή δροσιάς. Και μπορεί το κλιματιστικό να κάνει το θαύμα του, η χρήση του όμως είναι πολύ επιβλαβής για το περιβάλλον, καθώς αυξάνει τις επιπτώσεις του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Και επίσης κοστίζει αρκετά. Ας επιλέξουμε καλύτερα λοιπόν, τον ανεμιστήρα και ας αφήσουμε και ένα παράθυρο ανοικτό.

Βγάλτε τους φορτιστές από την πρίζα

Μέγα λάθος που κάνουμε και το πληρώνουμε ακριβά, κυριολεκτικά, είναι ότι ξεχνάμε τους φορτιστές στην πρίζα. Αφού φορτίσουμε το κινητό, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ μας, καλό είναι να τους αποσυνδέουμε και από το ρεύμα. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε και από αυτό μερικά ευρώ.

Απενεργοποιείστε τις συσκευές σας

Άλλο ένα κολπάκι για να μην χρυσοπληρώνουμε το ρεύμα και να επιβαρύνουμε το περιβάλλον, είναι να μην παραλείπουμε να κλείνουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές μας. Πολλοί συνηθίζουμε να κρατάμε τον φορητό μας υπολογιστή στην αναμονή, όταν τελειώνουμε την δουλειά μας, απλά κατεβάζοντας το καπάκι. Έτσι όπως σπαταλάμε περισσότερη ενέργεια και μειώνουμε σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η χρήση του πλυντηρίου

Ένας τρόπος για να μην σπαταλάμε άσκοπα, ρεύμα, χρήμα αλλά και νερό και κόπο, είναι να βάζουμε πλυντήριο μόνο όταν αυτό γεμίσει. Περιμένουμε να μαζευτούν μερικά ρουχαλάκια αντί να πλένουμε ένα μπλουζάκι και δύο ζευγάρια κάλτσες μόνο. Επιπρόσθετα, θα δούμε διαφορά στον λογαριασμό μας, αν προτιμήσουμε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες πλύσης. 

Ηλιακός θερμοσίφωνας

Τυχαίνει να ζούμε, αν όχι στην πιο ηλιόλουστη χώρα του κόσμου, σε μία από αυτές που χαίρονται πολλές καλές και φωτεινές μέρες. Μία έξυπνη κίνηση είναι να εγκαταστήσουμε ηλιακό θερμοσίφωνα, ώστε να απολαμβάνουμε ζεστό μπάνιο χωρίς να πληρώνουμε παραπάνω ή να εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους. 

Οικονομικό μαγείρεμα

Τέλος, οι μάγειρες και οι μαγείρισσες πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα, ώστε να μειώσουν το κόστος του ρεύματος αλλά και τον χρόνο μαγειρέματος. Για παράδειγμα, να σβήνουμε την φωτιά νωρίτερα από όταν βγάλουμε το φαγητό και να μην ανοιγοκλείνουμε καπάκια και πόρτες φούρνων.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι μέσα στην καθημερινότητά μας, είναι πολλά αυτά που μπορούμε να αλλάξουμε. Ας τα δοκιμάσουμε και σίγουρα, όχι μόνο θα μειώσουμε τα μηνιαία έξοδά μας για ρεύμα, αλλά θα βάλουμε και το λιθαράκι μας στην προσπάθεια διάσωσης της φύσης.

Μάθε για την αξία της ανακύκλωσης και ποια υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται