Πίσω

Χύτρα ταχύτητος και η θρεπτική αξία των φαγητών

Στη χύτρα ταχύτητος πραγματοποιείται μαγείρεμα σε ατμό υπό πίεση.

Το μαγείρεμα σε χύτρα εξασφαλίζει ένα υγιεινό και εύγεστο φαγητό σε λιγότερο χρόνο μαγειρέματος και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Κάποιος που δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου να μαγειρέψει, η λύση της χύτρας είναι ιδανική!

Χύτρα ταχύτητος και θρεπτικότητα

Όταν τα τρόφιμα μαγειρεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ως συνέπεια να χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά και να αλλοιώνονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους (πχ τα λαχανικά χάνουν το χρώμα τους και την τραγανότητά τους).

Όταν μαγειρεύουμε σε κατσαρόλα χωρίς καπάκι, με αρκετό νερό και για αρκετή ώρα είναι σίγουρο ότι το φαγητό μας θα χάσει τις βιταμίνες του.

Ένας τρόπος για να διατηρηθούν οι βιταμίνες στο φαγητό είναι να γίνεται το μαγείρεμά του σε μικρό χρόνο, με λίγο νερό και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Στη χύτρα ταχύτητος αν και αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, λόγω της υψηλής πίεσης, το μαγείρεμα γίνεται για σύντομο χρονικό διάστημα και με λίγο νερό σε ένα σύστημα ερμητικά κλειστό. Έτσι, επιτυγχάνουμε να διατηρήσουμε κατά ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών του φαγητού μας.

Άλλα οφέλη χύτρα ταχύτητος

  • Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται μέσα στο μαγειρικό σκεύος και της πίεσης μερικές από τις τοξίνες των τροφίμων καταστρέφονται.
  • Η χύτρα κατά το μαγείρεμα σφραγίζεται και με αυτό τον τρόπο το φαγητό δεν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας κι έτσι δεν οξειδώνονται τα υλικά μας άρα δεν χάνουν το χρώμα τους όπως θα συνέβαινε σε μια συμβατική κατσαρόλα.
  • Χάρης των συνθηκών που δημιουργούνται μέσα στη χύτρα το φαγητό κρατάει όλα του τα αρώματα και ενδυναμώνεται η γεύση του χωρίς να χρειάζεται να βάλουμε περίσσεια αλατιού και μπαχαρικών.
  • Διατηρείται ο χώρος της κουζίνας καθαρός καθώς σε σύγκριση με τις συμβατικές κατσαρόλες δεν πετάγονται λάδια και ζουμιά.
  • Ενδείκνυται για μαγείρεμα μεγάλων κομματιών κρέατος και παρασκευής ζωμού καθώς σε μικρότερο χρόνο μαγειρέματος και με μικρότερο κόστος μπορούμε να πάρουμε ένα εύγεστο φαγητό.

Τι πρέπει να προσέχουμε;

  • Καθώς το μαγείρεμα σε χύτρα γίνεται με λιγότερο νερό από ότι στην συμβατική κατσαρόλα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουμε την πληρότητά της πάνω από τα 2/3 του σκεύους.
  • Πρέπει να προσέχουμε τον τρόπο που θα ανοίξουμε τη χύτρα. Προτού την ξεσφραγίσουμε θα πρέπει να μην έχει ατμό μέσα.

Πολλά είναι τα φαγητά που μαγειρεύονται στη χύτρα. Από κρέας μέχρι όσπρια. Το κέρδος είναι ο χρόνος και η διατήρηση μεγάλων ποσοστών θρεπτικών συστατικών. 

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε και την παρακάτω συνταγή που γίνεται στη χύτρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται