Αβιταμίνωση: αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Τι είναι η αβιταμίνωση

Αβιταμίνωση είναι η κατάσταση έλλειψης μίας ή περισσότερων βιταμινών, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια πρόσληψης κάποιας βιταμίνης ή σε κάποιο άλλο παράγοντα όπως είναι η δυσκολία απορρόφησης. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, για αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τέτοιους είδους ανεπάρκειες, προτού προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας.

Αίτια αβιταμίνωσης

Το βασικότερο και το πιο συχνό αίτιο αβιταμίνωσης είναι οι πολύ περιοριστικές δίαιτες που ακολουθούν πολλοί, για την άμεση και εύκολη απώλεια περιττών κιλών. Αποκλείουν σημαντικές κατηγορίες τροφίμων, με αποτέλεσμα να μην εφοδιάζεται ο οργανισμός με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες. Επίσης, η υπερβολικά έντονη σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα, φαίνεται πως αποτελούν και αυτά αίτια αβιταμίνωσης.

Πόνος στις αρθρώσεις, συχνά κρυολογήματα, βήχας, τριχόπτωση, κούραση και γενική κατάπτωση είναι συχνές ενδείξεις απώλειας βιταμινών.

Αντιμετώπιση αβιταμίνωσης

Ο πιο κατάλληλος τρόπος για την αντιμετώπιση της αβιταμίνωσης, είναι η κατάλληλη και ισορροπημένη διατροφή. Πρέπει το διατροφικό μας πλάνο να είναι πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, γαλακτοκομικά και καλά λιπαρά οξέα. Η Μεσογειακή Διατροφή είναι το καταλληλότερο πρότυπο διατροφής που καλύπτει όλο το εύρος των απαραίτητων βιταμινών. Επίσης, όσο το λιγότερο μαγειρεύουμε τα τρόφιμα μας, τόσο σε μεγαλύτερο βαθμό διατηρούνται οι βιταμίνες, καθώς κάποιες από αυτές καταστρέφονται.

Ακόμα, σε περιπτώσεις όπου τα επίπεδα κάποιων βιταμινών είναι υπερβολικά χαμηλά, συνίσταται η χορήγηση φαρμακευτικών συμπληρωμάτων, με την μορφή κάψουλας, με την συμβουλή πάντα του γιατρού. Πολλοί είναι εκείνοι που προληπτικά λαμβάνουν τέτοιου είδους συμπληρώματα, κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση που δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερβιταμίνωσης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπερβιταμίνωση μπορεί να προκληθεί όταν λαμβάνουμε συμπληρώματα και όχι από την τροφή.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, βλέπουμε πολλές βιομηχανίες τροφίμων, να λανσάρουν τρόφιμα τα οποία είναι ενισχυμένα με βιταμίνες, σε μία προσπάθεια μείωσης του φαινομένου της αβιταμίνωσης. Τέλος, να αναφέρουμε ότι η τυχόν έλλειψη βιταμινών δεν σχετίζεται τόσο με την ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής, αλλά με την ποιότητα της τροφής.

Διαβάστε επίσης πως θα αλλάξουμε διατροφική συμπεριφορά ακολουθώντας τα βήματα της Μεσογειακής διατροφής.

https://www.argiro.gr/2023/05/avitaminosi-aitia-kai-tropoi-antimetopisis/