Veganism: Πόσο εύκολο είναι;

Μία νέα μόδα ή μία νέα φιλοσοφία;

Από παιδάκια, οι περισσότεροι έχουμε αναπτύξει το προσωπικό μας γούστο στο φαγητό. Κάποιοι “μισούμε” τον αρακά, ενώ άλλοι δεν μπορούν καν να μυρίσουν, για άλλους το λατρευτό, αρνάκι. Με το πέρασμα των χρόνων και την επιρροή των μέσων κοινωνικών δικτύωσης και γενικότερα του ίντερνετ, λαμβάνουμε συνέχεια πληροφορίες για κουζίνες από άλλες χώρες και όλο και συχνότερα τις εισάγουμε στην διατροφή μας. Μαζί όμως με αυτά τα καινούρια γούστα μας, ξεπηδάνε και νέες τάσεις. Μία από αυτές είναι και ο βιγκανισμός.

Πολλοί κάνουν λόγο για μία απλή μόδα που ήρθε και θα φύγει. Άλλοι όμως, θερμοί υποστηρικτές και ασπαστές της κουλτούρας αυτής, μιλάνε για μία βαθιά φιλοσοφία, που έχει κέντρο την αγάπη και τον σεβασμό προς την φύση και τα ζώα. Πέρα όμως από το γεγονός ότι ο καθένας μας έχει μεγαλώσει με διαφορετικά ιδανικά και αξίες, μπορεί εύκολα να αλλάξει νοοτροπία και να υιοθετήσει νέες διατροφικές συνήθειες, προσανατολισμένες στον βιγκανισμό. Πόσο εύκολο είναι λοιπόν να αλλάξεις τόσο ακραία διατροφική πορεία;

Οι δυσκολίες του βιγκανισμού

Αρχικά να θυμηθούμε συνοπτικά, πως βιγκανισμός είναι η απόλυτη αποχή από κάθε τρόφιμο ή προϊόν, το οποίο έχει παραχθεί από κάποιο ζώο. Άρα, έχουμε να κάνουμε με απαγόρευση κατανάλωσης κρέατος, προϊόντων γάλακτος, ψαρικών και θαλασσινών, του μελιού και των αβγών.

Με βάση αυτά, ο καθένας μπορεί να κρίνει για τον εαυτό του πόσο εύκολο ή όχι είναι να στραφεί προς την απόλυτη χορτοφαγία. Για παράδειγμα, αν κάποιος λιγουρεύεται συχνά τυλιχτό σουβλάκι, ίσως δυσκολευτεί λίγο παραπάνω.

Επίσης, ιδιαίτερα εμπόδια θα συναντήσει και αυτός ο οποίος θα σπρώξει το πιάτο με τις φακές μακριά του. Τα όσπρια είναι η μεγαλύτερη πηγή σιδήρου για ένα βίγκαν άτομο. Επομένως, η έλλειψη και των οσπρίων από την διατροφή, θα του προκαλέσει ατονία και αδυναμία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και να μην μπορεί να είναι λειτουργικός στην καθημερινότητά του, αλλά και να εγκαταλείψει την προσπάθεια. 

Εκτός όμως από όλες τις δυσκολίες που μπορεί να βρει κάποιος στον δρόμο προς την πλήρη χορτοφαγία, σίγουρα η ευρηματικότητα στην κουζίνα και τις γεύσεις, θα κάνει την όλη διαδικασία να αξίζει. Το ζήτημα εδώ, είναι αν κάποιος επιλέξει να αλλάξει διατροφική νοοτροπία, να γνωρίζει μέσα του, τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους θέλει να το κάνει. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε όλα θα είναι ευκολότερα.

Αν σας μπερδεύουν οι όροι vegan και vegetarian διαβάστε εδώ τη διαφορά:

https://www.argiro.gr/2023/05/veganism-poso-efkolo-einai/