Πίσω

Σιρόπι για παντεσπάνι

Ξέρεις ότι το παντεσπάνι είναι καλύτερο την επόμενη ημέρα; Κι όμως αυτό είναι το σωστό. Το παντεσπάνι πρέπει να σταθεί για μια νύχτα να στεγνώσει καλά. Έτσι κόβεται πολύ πιο εύκολα και απορροφάει πιο σωστά το σιρόπι του. Με τον τρόπο αυτό το παντεσπάνι δεν λασπώνει στο σιρόπιασμα.

  • Για να κόψεις το παντεσπάνι σε φέτες, χρειάζεσαι μεγάλο μαχαίρι με μακριά οδοντωτή λάμα. Εναλλακτικά στο σπίτι, κόβεις και με κλωστή.
  • Το επάνω σκούρο χρώμα από το παντεσπάνι αφαιρείται σε λεπτή φλούδα.
  • Όλα το κομμάτια παντεσπάνι, πρέπει να κοπούν σε ισόπαχες στρώσεις.

Πότε βρέχω ένα παντεσπάνι και γιατί;

Θα δείτε ότι όλες οι τούρτες δεν ζητούν σιρόπιασμα στο παντεσπάνι.

Ένα παντεσπάνι αφράτο και ολόφρεσκο δεν χρειάζεται σιρόπιασμα. Θα πάρει αρκετή υγρασία από την κρέμα και θα μουλιάσει σωστά. Θα μοιάζει με  σιροπιασμένο παντεσπάνι χωρίς να είναι.

Αντίθετα ένα παντεσπάνι πιο βαρύ και μια τούρτα με πιο παχυλές στρώσεις, χρειάζεται σιροπιασμένο παντεσπάνι. Μάλιστα θα πω ότι το σιρόπιασμα στο παντεσπάνι είναι απαραίτητο. Επίσης ένα παντεσπάνι που μένει για να στεγνώσει καλά και θα χρησιμοποιηθεί μετά από 1-3 μέρες τότε χρειάζεται σιρόπιασμα απαραιτήτως, για πιο ζουμερό παντεσπάνι με υγρή υφή.

Πως φτιάχνω σιρόπι για παντεσπάνι;

Απλή και εύκολη η διαδικασία του. Συνήθως έχει ίση ποσότητα νερού και ζάχαρης. Απλά βράζω το νερό και την ζάχαρη. Μπορείς να προσθέσεις στο σιρόπι για παντεσπάνι αλκοόλ, ρούμι, λικέρ, μέλι για αρώματα, βανίλια ή εσάνς από αγαπημένο υλικό. Επίσης, τέλειο ποτό για σιρόπι τούρτας είναι το λικέρ κρέμα καφέ καθώς και όλα τα κρεμώδη λικέρ. Βράζω ακριβώς για 3’ και το αφήνω να κρυώσει τελείως.

Τι να προσέξω στο σιρόπιασμα για παντεσπάνι;

Την ποσότητα που θα βάλεις. Αν το παντεσπάνι είναι φρέσκο ημέρας δεν ρουφάει πολύ σιρόπι.  Αν το παντεσπάνι σου είναι πιο ξερό, θα τραβήξει το διπλάσιο.

Να σιροπιάζεις πάντα βουτώντας ένα πινέλο στο σιρόπι και βρέχοντας σταδιακά γύρω γύρω το παντεσπάνι σου. Θέλει προσοχή, γιατί αν ρίξεις πολύ αυτό θα στραγγίζει μέσα στην κρέμα της τούρτας με αποτέλεσμα να μην σταθεροποιηθεί σωστά το γλυκό.

Αφού σιροπιάσεις το παντεσπάνι σου αφήνεις να σταθεί για να τραβήξει καλά. Το σιρόπι σου πρέπει πάντα να είναι κρύο και όχι καυτό γιατί θα σου λασπώσει το παντεσπάνι και την τούρτα στο σύνολο της.

Απλό σιρόπι τούρτας

Συνήθως το σιρόπι για παντεσπάνι έχει ίση ποσότητα ζάχαρης και νερού. Στο τέλος προσθέτουμε το αλκοόλ ή το άρωμα που θέλουμε.

Με την παρακάτω ποσότητα της συνταγής, σιροπιάζετε με σιρόπι με αλκοόλ μια τούρτα 23 εκ.

Σε κάθε συνταγή μου για τούρτα θα βρείτε ακριβείς οδηγίες για να φτιάξετε διάφορα σιρόπια από φρούτα, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδα ή απλό σιρόπι με αλκοόλ.

Μόνο να φροντίσετε να μην πνίξετε το παντεσπάνι με πολύ σιρόπι. Ένα σωστά σιροπιασμένο παντεσπάνι είναι η μισή επιτυχία της τούρτας.

Aν θέλετε και μυστικά για το πιο αφράτο και αέρινο παντεσπάνι, διαβάστε τo παρακάτω άρθρο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται