Πίσω

Αγκινάρα οφέλη

Αποτελούν ένα λαχανικό με σπουδαία διατροφική αξία.

Στην Ελλάδα  δεν είναι και τόσο αγαπητές, παρόλο που μπορούν να δώσουν πολύ γευστικά πιάτα. Τις βρίσκουμε στην αγορά μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού, αν και μπορεί κανείς εύκολα να τις βρει και κατεψυγμένες. Είναι ένα λαχανικό που είτε θα αγαπηθεί από την πρώτη στιγμή, είτε θα απομακρυνθεί εντελώς από την διατροφή του. Σαν χώρα προέλευσης, θεωρείται η Αλγερία, αν και πλέον καλλιεργούνται σε πολλές χώρες.

Οφέλη

Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες C και K, καθώς παρέχει επίσης σημαντικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Έχουν μόνο 60 θερμίδες ανά αγκινάρα και περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. 

Τα οφέλη που έχει για την ανθρώπινη υγεία είναι πολλά. Μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη (LDL) και να βοηθήσει στην αύξηση της καλής (HDL). Αυτή η ιδιότητά τους, οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν μία αντιοξειδωτική ουσία, που εμποδίζει το σχηματισμό χοληστερόλης. Επίσης, οι αγκινάρες χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν, βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα και την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Βελτιώνουν, πιθανόν, την αρτηριακή πίεση και προωθούν την καλή λειτουργία της καρδιάς. 

Οι πολυφαινόλες που περιέχουν, βοηθούν στην λειτουργία και την προστασία των κυττάρων του σώματος. Ακόμα, διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι ένα τρόφιμο με σπουδαία διατροφική αξία και προτείνεται να μην μαγειρεύεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να μην καταστρέφονται τα θρεπτικά του συστατικά. Σε πολλές χώρες μάλιστα, τρώγονται ακόμα και ωμές. Οι συνταγές με αγκινάρες είναι μοναδικές ως προς την θρεπτικότητά τους.

Συντήρηση

Εφόσον  είναι φρεσκοκομμένες, μπορούμε να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο για διάστημα περίπου 5 ημερών, αν θέλουμε να τις μαγειρέψουμε άμεσα, μέσα σε ένα βάζο με νερό σαν μπουκέτο με λουλούδια. Μπορούμε επίσης, να τις καθαρίσουμε, να τις πλύνουμε καλά και να τις βάλουμε σε μια σακούλα που θα αερίζεται.

Το θέμα της κατάψυξης είναι αρκετά πιο περίπλοκο. Τις καθαρίζουμε από τα εξωτερικά φύλλα μέχρι να φτάσουμε στα πιο μαλακά. Τις κόβουμε στη μέση και τις πλένουμε καλά, αφαιρώντας και το χνούδι που έχουν εσωτερικά. Μόλις τις καθαρίσουμε τις βάζουμε σε μία μικρή λεκάνη με μία ορισμένη ποσότητα λεμονιού, που αποτρέπει το μαύρισμά τους, και αλευριού, που τις μαλακώνει και τους δίνει μια πιο γλυκιά γεύση. Μετά τις ζεματίζουμε σε ζεστό νερό (το πολύ 3-4 λεπτά) και αμέσως τις κρυώνουμε για να διατηρήσουμε το χρώμα τους. Μόλις στεγνώσουν, μπορούμε να τις τοποθετήσουμε στην κατάψυξη, όπου διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται