Πίσω

Γιαούρτι και θερμίδες

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνονται ευρέως χωρίς τύψεις. Μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες αρκεί να μην υπάρχουν υπερβολές στην κατανάλωσή του. Διαθέτει ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό, όπως αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές και αντιυπερτασικές. Εφόσον βρίσκεται συχνά στη διατροφή μας είτε ως αυτούσιο προϊόν είτε ως πρόσθετο συστατικό σε συνταγές πρέπει να γνωρίζουμε τη σύστασή του και φυσικά πόσες είναι οι θερμίδες του.

Στο εμπόριο υπάρχουν πληθώρα επιλογών. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην τεχνολογία παραγωγής του έχει σαν αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση πολλών τύπων. Ως γιαούρτι χαρακτηρίζεται μόνο το προϊόν που παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο από γάλα και οξυγαλακτική καλλιέργεια. Κάθε άλλο είδος γιαουρτιού συγκαταλέγεται στο «επιδόρπια με βάση το γάλα» και φέρει το ανάλογο όνομα.

Στο εμπόριο τα συναντάμε είτε πλήρη, με λίγα λιπαρά ή καθόλου, με μέλι ή με φρούτα (τότε αποκαλούνται επιδόρπια γιαουρτιού), με ή χωρίς λακτόζη ακόμα και με διαφορετικό τύπο γάλακτος, δηλαδή αγελαδινό ή πρόβειο ή κατσικίσιο. Όλοι αυτοί οι τύποι  είναι λογικό να διαφέρουν μεταξύ τους και ως προς το ζήτημα.  

Ο καθένας πρέπει να κάνει την επιλογή του σύμφωνα με τις ανάγκες του και να τη προσαρμόσει στη διατροφή του.

Χωρίς λιπαρά, ωστόσο, έχει 59 θερμίδες σύμφωνα με το USDA (Τμήμα Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών). 

Αρκετά συχνά επιλέγεται με μέλι για πρωινό ή ως σνακ ή ως επιδόρπιο μετά το γεύμα. Είναι μια υγιεινή και δροσιστική επιλογή και πολύ θρεπτική. Μάλιστα, οι θερμίδες που περιέχει το γιαούρτι είναι:

Με μέλι θερμίδες (100γρ): 125  

Μέλι μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με καρύδια καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για σνακ μέσα στη μέρα.

Παρακάτω διατίθεται πίνακας με ενδεικτικές  μετρήσεις ορισμένων τύπων.  

ΓιαούρτιΣυσκευασίαΓιαούρτι Θερμίδες
Γιαούρτι 0,1%100γρ53
Γιαούρτι 2% με μια κουταλιά μέλιΚεσές 220γρ190
Γιαούρτι 2% στραγγιστόΚεσές 220γρ163
Γιαούρτι αγελαδινό άπαχοΚεσές 220γρ116
Γιαούρτι αγελαδινό πλήρεςΚεσές 220γρ144
Γιαούρτι πρόβειοΚεσές 220γρ199
Γιαούρτι στραγγιστόΚεσές 220γρ250
Γιαούρτι φρούτων Κεσές 220γρ 229

Πίνακας 1 Πηγή: www.calories.com.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται