Πίσω

Λάδι φαγητού

Το λάδι είναι ένα υγρό, σε συνθήκες περιβάλλοντος, το οποίο μπορεί να προέρχεται από το φυτό της ελιάς ή άλλους σπόρους καρπών. Αποτελεί βασικότατο υλικό στην κουζίνα, καθώς πέρα από την προσθήκη του σε διάφορες γλυκές και αλμυρές συνταγές, χρησιμοποιείται για επεξεργασία (τηγάνισμα) καθώς και για συντήρηση τροφίμων. Επίσης, λάδι μπορούμε να φτιάξουμε και από αρωματικά φυτά όπως το φημισμένο του βασιλικού ή του μαϊντανού. Η χρήση του, όμως, δεν περιορίζεται στην μαγειρική. Χρησιμοποιείται και σε καλλυντικά για προσωπική περιποίηση. Για παράδειγμα υπάρχει λάδι για μαλλιά, για την φαγούρα κ.α.

Θρεπτική αξία
Το πιο γνωστό λάδι στον χώρο της κουζίνας είναι το ελαιόλαδο. Είναι δικαιολογημένα πρωταγωνιστής στη μεσογειακή διατροφή και θεωρείται διατροφικά σπουδαίο. Είναι σαφέστατα ποιοτικά ανώτερο από όλα τα άλλα είδη, ενώ δεν συνίσταται για τηγάνισμα, καθώς δεν αντέχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Για να απολαύσουμε όλες τις ευεργετικές ουσίες του, καλό είναι να απολαμβάνουμε ωμό.

Ένα από τα οφέλη του  είναι ότι έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και βιταμίνη Κ που βοηθά την επούλωση τραυμάτων. Ακόμα, είναι πλούσιο σε  αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν την υγεία με διάφορους τρόπους. Τα αντιοξειδωτικά, μάλιστα, μπορούν να προστατεύσουν την κακή χοληστερόλη. Οι άνθρωποι που ακολουθούν  διατροφή έχουν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.

Άλλες κατηγορίες
Σε μια άλλη κατηγορία, ανήκουν τα είδη  που προέρχονται από διάφορους φυτικούς σπόρους, τα σπορέλαια. Είναι συχνά χρησιμοποιούμενα στον χώρο της μαγειρικής, είτε για αλμυρές είτε για γλυκές παρασκευές. Είναι ποιοτικά κατώτερα και χρησιμοποιούνται κυρίως σε τηγάνισμα, καθώς και σε συνταγές που δεν θέλουμε να υπάρχει έντονα η γεύση του λαδιού.

Συχνά, όμως, σε ακραίες θερμοκρασίες απελευθερώνουν ουσίες που είναι επιβλαβείς. Και αυτή η κατηγορία  συνδέεται με πολλά οφέλη. Μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά, μειώνει την χοληστερόλη και παρέχει ενέργεια στον οργανισμό. Βελτιώνει την διαδικασία της πέψης και συγκεκριμένα το ηλιέλαιο χρησιμοποιείται σαν ευεργετική ουσία για το δέρμα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με το παρθένο ελαιόλαδο.

Συντήρηση
Πρέπει να συντηρείτε σε δροσερό μέρος που δεν έρχεται σε επαφή με φως. Το φως είναι κακός σύμμαχος στην διατήρηση καθώς συμβάλλει στην απελευθέρωση επιβλαβών ουσιών. Η επιλογή ενός γυάλινου περιέκτη είναι η πιο ιδανική, ενώ οι μεταλλικοί περιέκτες είναι ακατάλληλοι. Επομένως, η αποθήκευση του σε σωστά δοχεία είναι πολύ σημαντική για την ποιότητά τους.

Στο μαγείρεμα
Κατά την διάρκεια του τηγανίσματος δεν πρέπει να αυξομειώνουμε την θερμοκρασία του λαδιού και να μην γεμίζουμε το τηγάνι με μεγάλη ποσότητα του φαγητού που θέλουμε να μαγειρέψουμε. Ρίχνουμε την πρώτη ύλη αφού κάψει καλά το λάδι, ώστε αμέσως να ξεκινήσει το τηγάνισμα.

Αν η θερμοκρασία είναι μικρότερη θα απορροφήσουν το λάδι και το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά λιπαρό, με έντονη την λαδίλα. Επίσης, για πρώτες ύλες που απαιτούν πανάρισμα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Στεγνώνουμε καλά από τυχόν υγρά και τινάζουμε καλά την περίσσεια αλεύρου πριν μπει στο μαγειρικό σκεύος, ώστε να μη μείνουν σβόλοι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται